Thursday, April 12, 2018

Mobilitate pentru inot


{din "Despre inot', M.Olaru, SSE 2007,}
Anexa nr 5

Mobilitate specială la înot sportiv

            Mobilitatea este calitatea prin care înotătorul reuşeşte să execute mişcările cu amplitudine unghiulară mare prin acţiunea voită a sportivului (mobilitate activă) sau / şi cu intervenţia unor forţe exterioare (mobilitate pasivă) a unui partener, asistent, maseur etc..

            Formele active statice (poziţia de start) sau dinamice (ridicarea umărului peste luciul apei) sunt în strânsă legătură cu coordonarea tehnicii (cât mai corectă) şi cu capacitatea de efort (anduranţa, atenţia, răbdarea)

            Mobilitatea pasivă se manifestă doar pe uscat, graţie aplicării unei forţe exterioare, prin care se atinge gradul maxim de amplitudine în articulaţia respectivă.

            Diferenţa dintre mobilitatea activă şi cea pasivă este considerată ’rezerva de mobilitate’importantă dăcă se estimează evaluarea de perspectivă

            In concordanţă cu cu efortul specific unei probe sau distanţe de concurs putem vorbi despre ’mobilitate-viteză’ sau mobilitate-forţă’ ş.a. forme care pot fi programate judicios în cadrul unui ciclu săptămânal etc.

            Exerciţiile următoare se adresează, îndeosebi, înotătorilor sportivi pe două mari direcţii: dezvoltarea mobilităţii articulare specifice (a) şi în paralel extensii, întinderi ale musculaturii marcate de efort (b) pentru o cât mai mare relaxare şi revenirea la un tonus muscular adecvat pentru noi reluări de efort.
Reţineţi:

            1 Inaintea începerii programului se va asigura o bună încălzirea a întregului sistem muscular, articular; evident înaintea începerii antrenamentului în apă.

            2. Menţinerea mobilităţii optime se face prin exersare zilnică !

            3. Exerciţiile de întindere vor fi prilejuite de exerciţile speciale destinate dezvoltării forţei, intercalându-le printre acestea.

            4. Atunci când se lucrează cu partener sau asistent, maseur etc. exerciţiile trebuie atent dozate, supravegheate spre a preveni riscul unor accidentări; astfel:

            Faza activă – de mobilitate :atât cât permite mobilizarea naturală (cca. 3-5 sec.)

            + faza pasivă – de întindere musculară: adică aplicarea progresivă a forţei externe de către partener, asistent etc. (cca 6-9sec.) după care, punct final + o  singură arcuire energică care nu trebuie să producă dureri; în cazul apariţiei de dureri exerciţiile vor fi oprite şi medicul sportiv va fi imediat consultat.

            5. Fiecare exerciţiu care solicită o articulaţie sau un grup muscular distinct va putea fi repetat de 3-4 ori în acelaşi interval, zi.

            6. Acest regim nu se va executa înaintea concursurilor (1-3 zile)

1    

2

Mobilitatea unui viitor înotător supus unei acţiuni de selecţie se poate testa foarte uşor prin solicitarea de a executa aceste poziţii; un viitor bun înotător le va efectua cu uşurinţă.

3   

4
Mobilizarea activă poate fi completată de mobilizarea pasivă (cu partener)

5     

Mobilitatea umerilor este un punct cheie a unui bun înotător; la fel şi cea a şoldurilor

8
 
Intinderea musculaturi gâtului şi a coloanei vertebrale – a muschiului trapez şi a jgheburilor vertebrale foarte solicitate la înot
  
Mobilizări active completate de cele pasive în articulaţia scapulo-umerală
 

Mobilizarea pasivă a articulaţiei labei piciorului: prima pentru mişcările de înot crwawl, spate, delfin.., a doua pentru bras




 
Mobilitatea umerilor exersată în poziţie simetrică specifică la înot




ANEXA 5 B

Alte tipuri de exerciţii destinate dezvoltării mobilităţii




(* grafica din Swimming Manual, FINA TSC ; 1988, Seul)



(* grafica din Swimming Manual, FINA TSC ; 1988, Seul)





(* grafica din Swimming Manual, FINA TSC ; 1988, Seul)








Anexa 5 C

Exerciţii selectate din lucrarea
Muskelkraft durch Partenerubungen,
W.Gain, J.Hartmann, Sportverlag Berlin, 1985
Mobilitate la umeri si coloana
  

Mobilitate cu învingerea rezistenţei



   
Diverse prize de mobilizare a umerilor
      

 
  


Suite de exerciţii de forţă - supleţe

’Roaba’














































No comments: