Saturday, January 1, 2011

LA MULTI ANI - 2011 !


LA MULTI ANI – 2011 !

Aceasta urare, atat de cunoscuta si deja mult obisnuita noua, o adresez, cu precadere, celor care slujesc EFS-ul, profesorilor de educatie fizica si sport, antrenorilor, cadrelor didatice care formeaza noi generatii de profesori si antrenori, medicilor si cercetatorilor specialisti din domeniu, activistilor si iubitorilor de miscare si de lupta contra bolilor generate de sedentarism dar si celor, de la extrema cealalta, a bolilor+deficientelor fizice, psihice generate de exagerata intrebuintare a ceea ce numim noi ‘exercitiul fizic’ – ‘caramida’ cu care cladim un corp sanatos, armonios dezvoltat si apt de a trai, mereu adaptandu-se optim , la conditiile mereu schimbatoare ale mediului inconjurator.

Toata aceasta lunga fraza, in care am incercat sa cuprind [direct si indirect, aluziv] mai toate elementele care ne marcheaza profesiunea noastra are rostul ei, anume de a pune in fata dv. a unei framantari, mai mici, parte din una mare si arzatoare: unirea, solidaritatea mai multor semeni ai nostri in jurul unei idei, a unei meniri sau a unei profesii.

Este vb. ds. solidarizarea noastra cu telurile formulate inca din 5 Ianuarie 1990, deci imediat dupa schimabarea regimului politic al tarii noate, prin infiintarea Societatii Profesorilor de Educatie fizica si Sport din Romania (SPEFSR).

De fapt este vb. ds. ‘ne-solidarizarea’ noastra cu aceste teluri si asta se remarca din neparticiparea profesorilor, antrenorilor la acest mare ‘sindicat sportiv’ – care ar putea sa ne ajute la o mai buna relationare cu cei din jur sau cu cei de care depinde EFS-ul.

Inca odata doresc sa amintesc diversilor colegi de breasla, care au pacatul, fiecare in felul sau, de a se considera cate un ‘ombilico del mondo’ .... practicandu-si versiunea preferata, ca SPEFSR a fost REINFIINTATA de fapt din 28 Dec. 1989 de dl. Prof. Dr. Mihai Epuran, prof.lector Tibi Foldvary si prof./simplu Mircea 0laru, adunati in locuinta d.lui Epuran, in taina si cu grija zilelor ce urmau....; noi atunci ne-am considerat ‘fondatorii’ noii societati profesionale, eram entuziasti si naivi in credinta noastra ca este suficient sa vrei... fara a stii sa este absolut nevoie si sa poti !

Dupa multe labirinturi birocratice SPEFSR a capatat statutul de persoana juridica dar la sedinta inaugurala, din sala s-a ridicat un revolutionar celebru (prof. Nicolae ?) si a dat primul ‘uperkut’ abia infiintatei asociatii, colegiale in fond, contestand pe cei aflati la prezidiu, probabil confundati de acest coleg cu 'prezidiumul' CC PCR si de recentul disparut N. Ceausescu, asta era psihoza zilelor acelea ....

In aceste conditii, fondatorii, au cam facut ‘un pas inapoi’ si astfel au invitat pe contestatari sa continuie dansii treaba – ori acest lucru nu s-a facut si era de asteptat ..., eu stiam zicala “este mai usor sa darami decat sa construiesti”.

Acum la atata timp de la ‘evenimente’ nefaste, aparute exact la ‘nasterea’ SPEFSR, revin cu aceiasi chemare de a ne reuni in sanul SPEFSR si astfel sa devenim si noi mai vizibili si mai eficienti, mai ales in speta numita ‘organizarea ‘ EFS.

Din pacate, eu nu am deprinderea de a deveni ‘sef’ in ciuda ‘manuielelor’ altora, asa ca ma rezum doar sa lansez campania, fara dorinta de a deveni si seful acesteia.

Campania mea, este deja in cadrul SPEFSR infiintata si are ca obiectiv – initierea unui moment de varf anual intiutlat, sper eu – sugestiv = “GALA PALESTRIKA”.

In speranta ca cineva dintre noi, cu abilitati autentice de leader poate sa se implice decisiv – ‘Gala Palestrika’ poate deveni, sinonim cu ‘Gala Uniter’, un moment solemn si echitabil de analiza si proiectare a fenomenului atat de frumos..., ba nu – atat de lung, descris la inceputul materialului meu, scuze.

Fiind la ora inceputurilor frumoase eu va invit a va reaminti de SPEFSR si de ‘Gala Palestrika’ urandu-va traditionalul ‘La multi ani !’