Wednesday, July 18, 2012

Campionii dopingului / final

Cititi o relatare despre 'ceva' petrecut acum cca. 30 de ani ....; veti regasi informatii si despre 'pasii' care au precedat intocmirea tabelelor 'recoveri' si 'sustain' de catre dr. I. Dragan... si 'cate ceva' despre felul cum intelegeau, la acea data, germanii din DDR sa trateze pregatirea copiilor.


La traditionalul concurs 'Prietenia' organizat pentru generatiile de perspectiva a 'tarilor socialiste' [asa era atunci...], editie desfasurata la Leipzig in Aug. 1983, noi am participat cu un lot destul de mare, 'cometa' era ploiesteanca Iulia Mateescu /Spate, eleva regretatului Micky Gothe.


Iulia era bine motivata iar noi, insfarsit, speram sa avem un nume pe podium, pe cea mai inalta treapta. Sincer sa fiu nu mai stiu daca asa ceva s-a intamplat deoarece eu am fost prins intr-un vartej de imprejurari, parerea mea, cu totul exceptionale.


Iata ds. ce este vb.: la reuniunea de dimineata, imediat dupa desfasurarea probei Iuliei, mi-am 'facut drum' pe la secretariat, doream sa aflu ce culoar ar avea Iulia in finala de d.amiaza....; 
n-am reusit deoarece 'deutsche ordung' / disciplina de concurs nu permitea, normal, acest lucru care urma sa fie curand afisat.... dar, invartindu-ma, nerabdator,  pe langa secretariat, de la masa asistentei medicale, urechile mi-au auzit un cuvant romanesc rostit de o doctoritza in halat alb....
In consecinta, riscand a fi refuzat m-am adresat persoanei intr-o germana 'de balta' la care raspunsul l-am primit in romaneste si asa am facut cunostinta cu Bettina care studiase medicina la Bucuresti 6 ani ......


Bettina stia bine cam la ce nivel de curiozitate as putea fi, eu, un antrenor roman, dintr-o tara cam fara rezultate deosebite... si a facut un gest care pe mine m-o lasat cu gura cascata..:"vrei sa vezi laboratoarele noastre ?"


Am mers cu ea in 'aria secreta' a bazinului de la Leipzig, care era centrul de pregatire a intreg lotului DDR de natatie; Bettina mi-a arata sala de pregatire pe uscat iar pe pereti erau grafice care sugerau exercitiul si tabele cu numele sportivului si date ds. prestatia fiecaruia la ultimele lectii [nimic deosebit, afara de faptul ca datele erau publice iar astfel sportivii puteau stii care au fost prestatiile celorlalti...!], intre timp am ajuns si intrat in cabinetul Bettinei unde se faceau prevalarile de sange pentru testarea lactacidemiei [atunci, pentru noi, era o tema inca neabordata...]; in mod firesc Bettina a primit un telefon si a inceput sa comunice niste date, care mie nu-mi spuneau nimica..., ulterior mi-a explicat ca cei de la Berlin[de la centrul de prelucrare informatica a datelor de efort...!], cereau datele de lactat, zilnic, ale sportivilor , respectiv, a celor care dimineata evoluasera in concurs etc. assdtfel se modela un program actualizat ale urmatoarelor antrenamente, mai precis a unui ciclu de cateva saptamani etc.


Finalul a fost 'cel mai dramatic'...., Bettina a deschis un dulap, plin de medicamente, a ales din fiecare, cred ca cate 5 cutii [asa s-a umplut geanta care o aveam la mine...] si m-a rugat sa fiu discret.
Deabea atunci am inteles 'grozavia' faptuita de Bettina - era mi-a pus la dispozitie 'secrete' care nu trebuia a fi stiute de straini si risca a fi pedepsita chiar ....


In consecinta, cu prima ocazie am solicitat antrenorului coordonator al lotului lor de copii, sa avem o discutie 'oficiala' despre acest subiect, motivand ocazia fericita ca translator fidel putea fi chiar... Bettina[evident ca nu am scos o vb. ds. cele petrecute anterior...].


Au trecut 30 de ani si sper ca orice ce fel de 'crima' ar fi facut Bettina, aceasta v-a fi fost 'prescrisa' si deci pot relata aceste amanunte fara ai face nici un rau; eu am luat medicamentele, le-am predat la conducerea federatiei cu mentiunea 'strict secret' si cu nazuinta ca ele vor face obiectul unui studiu etc. N-a fost sa fie asa, metodistul nostru [Rica Urmuzescu(+)] a produs un material, publicat si el in broshura care urmeaza a va fi prezentata..., iar dr. I. Dragan, mi-a descris 'dopingurile' celor din DDR: nimic deoasebit in ele, era substantele deja stiute despre sustinerea/ refacerea dupa efort DAR, 'notta benne' - aceste produse erau 'fabricate', in serie si in cantitati industriale in DDR, probabil, special pentru activitatile sportive - acest aspect era pentru noi un mare handicap si cred ca nici in ziua de azi asa ceva, noi, nu avem...; evident, in farmacopeea europeana, mondiala, aceste produse exsita si deci cei interesati, din federatii etc. si nu numai...., le pot procura, cu bani si destul de repede si bine.
Voi posta copii scanate ale materialului redactat dupa intoarcerea la Bucuresti, un material destinat tuturor antrenorilor nostri ...; daca ar fi fost inteles si pus in practica - raspunsurile antrenorului coordonator dl. Dr.Manfred Julling ar fi putut pune inotul nostru sportiv pe un drum realist, lipsit de 'freneziile' unora care acordau titlul si tricoul de campion national si la copii de 8 ani si mai ales in probe ca 400 m liber..


Nu a fost asa deoarece eu,'antrenorul federal' [nefiind membru PCR si fiind mereu pus in situatii limite...], era 'cazut in disgratie colectiva' chiar de cei care ar fi trebuit sa fie 'de partea sa' si nu de partea 'delegatului' de la CC UTC...., dar, asa se scrie istoria si cine n-o cunoaste, risca s-o repete, asa cum se intampla si in actualitatea ns. cea de zi cu zi....