Friday, November 4, 2011

Un comentariu pentru cei din Timisoara.....
COMENTARII..... pe siteul CS AQUASPORT, Timisorei

M.Olaru, Nov.2011 spune:
4 noiembrie 2011 în 5:18 pm
….si eu vreau sa-l felicit pe Sabin si pe cei care-l inconjoara; numai faptul de a reda pe blog atat de amplu, aceasta activitate, poate fi considerat o buna reusita fara a mai vb. ds. rezultate, care se par a fi cert promitatoare; din graficul pregatirii si corespunzator performantele sale, se pare ca Liviu Caba este o promisiune de viitor.....; cred ca pericolele care pot aparea in evolutia sa stagiala ar putea fi preintampinate de antrenori atat de priceputi si entuziasti cu rezulta clar ca sunteti voi… dar sa stiti ca ‘pericolele’ SUNT….. si aceleas pericole se ivesc la toti si la toate cluburile, sa zicem, din lume – unele cluburi au in vedere aceste posibile ‘pericole’ si aplica o strategie care le permite sa aiba rezerve de viitori performeri… sa zicem ‘cate 10 X – Liviu Caba’ la fiecare grupa de varsta, stiind ca daca, printr-un ghinion nefericit ‘eroul’ clacheaza, in locul lui pot aparea usor altii…;
ce s-o fi ales de 'Pele' si fata lui....?deci Liviu este inca in etapa cea mare a Selectiei iar aceasta piramida trebuie sa aibe o baza cat mai mare….


Concluzia: stimati antrenori, mariti efectivele[!] , mai ales la la cei de 11 ani ….., iar pt ca bazinul sau alte conditii nu permit asa usor lucrul acesta, propun sa va ganditi la posibilitatea ‘intreruperilor organizate’ de activitate, cand o grupa, cu care s-a lucrat temeinic, de ex. 3 luni de zile, este scoasa ‘din apa’ trecand la alte forme de pregatire pe uscat si lasand loc in bazin a unei alte grupe de incepatori, dublandu-se astfel numarul de copii [a] si tot asa, trecand ciclic prin aceste ‘intreruperi’, toti copii vor ‘afla’ si prin alte forme ale pregatirii sportive [mai ales gimnastica vs. mobilitate] care este amploarea si multilateralitatea pregatirii desavarsite [b].Inchei laudandu-va inca odata si dorindu-va sa aveti succese, cat mai mult….
.. iata cum se ingrijesc si altii pt o cat mai buna Selectie, in Piscicultura...


[ tot in apa...]

comentator..: M. Olaru 4 nov.2011 / scanave[a]yahoo.com----------------------------------------------------------????? Liviu Caba nu a promis nimic nimănui şi nu are nimic de demonstrat cuiva. Cu atât mai puţin să fie un erou. Este un copil harnic şi curajos.Până acum câteva zile, clubul şi implicit Liviu nu aveau voie să participe la competiţiile organizate de celelalte cluburi din oraş Ba chiar a fost obligat să se transfere pentru a putea concura la nivel naţional.Deocamdată nu am găsit persoane calificate dispuse să se alăture acestui proiect – CS AQUASPORT – . Din contră Loc în bazin ar fi pentru încă 50 de Liviu Caba. Cred că noul administrator al piscinei (de câteva zile) va încerca mai mult pentru noi.


Răspunde M.Olaru spune: Your comment is awaiting moderation.
5 noiembrie 2011 în 11:22 am
..... in general, comentariul meu s-a dorit a fi facut, asa, ca un fel de lectie teoretica si numele Liviu a aparut ca asa erau intrunite exprimarile cele mai sugestive; deci imi exprim din nou omagile mele pentru vitorul lui Liviu….; retine – baza de selectie TREBUIE sa fie cat mai mare…!!![retineti grafica de Selectie practicata in Piscicultura...]In materialul dedicat ‘antrenamentului’ lui Liviu, am cateva intrebari teoretice, mai ales legate de tipizatul cel mai clar a fi folosit in demonstrarea programului de antrenament [in blogul meu am sa adaug acest tipizat, care ar trebui folosit inteligent de toti antrenorii...., dati cklic pt al mari] iata-l:


[Obs: in interiorul unui asemenea plan de pregatire eu recomand ca un mezociclu de cca 12-16 sapt. sa fie astfel impartit / gradare ca nivel de incarcare: sapt 1-a = de nota 5, a 2-a = de nota 7-8, a 3-a = de nota 10..., iar in a 4-a = de nota 3 .. de dezobosire+o simulare de intrare in forma...., care culmineaza la sfaristul ei cu o verificare sau cu un concurs; apoi urmeaza alte 4 saptamani a 4-a fiind tot de intrare in forma si inca un ciclu de 4 cu aceias structura /3+1/, samd; in acest fel organismul se obisnueste cu mai multe simulari de intrare in forma, la fiecare 4 saptamani programul va suferi o noua incarcare iar in ultima perioada se va miza pe o adevarata intrare in forma pentru un concurs de obiectiv, etc.].

dar,
tot in materialul aminitit am recunoscut si numele unui alt antrenor, Shusanek; va rog sa-i transmiteti salutari; la solicitare sa, eu i-am trimis expres, prin Posta, ceea ce m-a rugat... DAR, surpriza, Dl.Shusanek a uitat probabil sa-mi confirme primirea celor 2 exemplare din lucrarea 'despre-inot' iar eu, l-am tot cautat, apoi a trebuit sa fac o sesizare oficiala la Centrala Postei Romane, pt a afla daca plicul cu 'imprimate' a fost livrat...; toata tevatura a durat cca 2 luni si cca 10 mesaje intre mine si Posta pt ca in final sa rezulte ca Dl.Shusanek, a ridicat plicul si a semnat in conformitate, dar a uitat sa confirme si mie primirea acestuia..., ciudat de amabil ...pt. un coleg cu nume atat de strain.....

--------------------
Sabinule [ eu asa, de fapt, te alint...] iti multumesc pt aprecieri, eu sunt un nostalgic si uneori, evocarile mele sun cam acide -defect profesional; timp de cca 50 de ani am fost mereu obligat sa ‘critic’ sau sa ‘remarc’ si nu de multe ori actiunile mele au fost intelese ca vin dintr-un statut de subiectivitate nedorita a fi astfel, neconditionat fatza chiar de bunele maniere….[asa se face ca nici nu am prea, prea multi 'admiratori'... hihuhoha].Tie si celor din jur numai de bine si succese frumoase, scuze de lungimea raspunsului…

la revedere,M.O. [acum sunt plecat din tara, am facut operatia de prostata la Adana, Turkya, totul a fost de nota zece si ca reusita si ca costuri...!]
un video cklip interesant, cel putin pt.mine:deci: antrenorul Viorel Ciobanu/ Pitesti, acorda un interviu, avand in spatele sau, pe perete, cele 4 postere devenite obisnuite in peisajul bazinelor nostre; am o simpla adaugire nostalgica - aceste 4 postere au o 'poveste' a lor; ele nu ar fi existat daca raposatul Dr. Ioan Dragan [D-zeu sa-l odihneasca...] nu le-ar fi carat de la Seoul, dupa JO 1986 si daca eu nu as fi multiplicat in 4x1000 de exemplare [cu ajutorul unui alt raposat SG/FRN prof. Dan Ionescu...] cerand aprobarea de la Gregory Tiffany/Canada Natation, pt. drepturile de autor....Ciudat si trist dar absolut normal...= oamenii 'merg inainte' fara a se mai 'uita indarat'... adica mie, mai nimeni, nu mi-a adresat un cuvant de multumire sau apreciere pt. ca iata, de cate ori un antrenor vrea sa convinga un inotator cum trebuie sa inoate corect se duce in fata posterelor omniprezente si asa cu ajutorul intuitiei grafice, rezolva ce si-a propus...., brava domnilor, brava !2. bine am facut sa copiez prevazator acest material deoarece blogul mi-a cam jucat feste... si inca u stiu daca voi reusi sa-l postez, pana la urma....., deoarece voi introduce o serie de pagini ale brosurii care insoteste CD-ul cu lucrarea 'despre - inot'...


interesant, de ai timp...: click aici

======================================================

in urma cu 2-3 ani am mai avut o contributie comentand pe acest site; anii au trecut iar eu azi 10 Nov.2011, l-am regasit, iata-l:


Un nou concurs TYR - Ediţia a II-a ! Câştigătoarea concursului este Alexis Bolchis Szalai. Felicitări!
Michael Phelps isi schimba tehnica de inot
By Sabin on 16 mai 2009

michael phelps
la prima apariţie după Jocurile Olimpice, Michael Phelps a făcut din nou senzaţie. Martorii Charlotte Ultraswim Grand Prix au putut vedea un Michael Phelps în formă, deşi timpii nu sunt recorduri mondiale sau personale. Michael a făcut senzaţie în ultimii 15 metri ai probei de 200 m liber, când a schimbat tehnica de revenire a braţului, înotând cu cotul întins. Michael Phelps a dorit sa arate un “preview” al tehnicii pe care o va folosi în probele de sprint. A vrut să încerce dacă se poate sincroniza pentru a atinge eficient peretele la sosire, înotând cu cotul întins. Vezi in video:
[ad#inline]
Spune şi celorlalţi:

Posted in , Tagged , , , , , 9 Responses

SabinAm absolvit Facultate de Educaţie Fizică şi Sport cu specializarea nataţie. În prezent predau cursuri de înot şi particip la competiţii masters de înot. Vino şi tu în Echipa Mea de Înot!
9 responses to “Michael Phelps isi schimba tehnica de inot”

Sabin24 mai 2009 la ora 10:24 AM

Bob Bowman este antrenorul cu cele mai multe distinctii (in USA si nu numai) din ultimii ani. Eu il consider cel mai mare antrenor al ultimilor ani. Consider ca fara el Phelps nu era atat de grozav. Chiar MP o recunoaste deseori.

Mircea O23 mai 2009 la ora 6:51 PM
se profileaza replica feminina a fenomenului MP …? iata un comentariu recent… -”The “female Phelps” is not an appropriate description for Katie Hoff. Hoff is actually a better distance swimmer relative to her peers than Phelps. Like Phelps she dropped huge amounts of time at a young age to qualify for the Olympics at her first trials. Since then she has expanded beyond the 400 IM into distance freestyle and backstroke. She was coached by Paul Yetter at North Baltimore Aquatic Club but now swims with Bob Bowman.”
Poate cel mai semnificativ detaliu al comentariului este , in final, Katie Hoff se antreneaya, mai nou, cu Bob Bowman.. asta ‘DA’ antrenor…. ce parere aveti..?

Mircea O22 mai 2009 la ora 10:41 AM
asa imi place… se incinge un duel MP si va fi benefic pt toti, lui bria ii spun ca ii apreciez aprecierile fata de bazinul din coravu sau alte personagii de acolo… dar… ii suegrez sa adauge la critica si ceva propuneri, constructive… ca de ‘demolatori’ am tot avut parte incepand chiar din ‘epoca de aur’… uite dau eu un exemplu – tratarea bacteriologica a apei sau chiar tratarea chimica (PH), mai nou, se face cu…’ozon’… nu aia care canta picasso ci cu gazul ala tare vital si tare necesar…. dsicutii placute

bria alexandru22 mai 2009 la ora 8:54 AM
adevarat!!!!!!

Mircea O21 mai 2009 la ora 1:09 PM
da si nu …. costumele astea noi au generat o mai mare viteza dar inca nimeni nu stie care-i ‘pretul’ biologic de a inota strans in chingi…, pt mine, strict personal, reprezinta o forma de doping mecanic: pt timpul scurt cat dureza proba, sangele nu mai ‘zburda’ pe unde vrea el ci pe unde ‘trebuie’ adica la nivelul cel mai solicitat – SNC, stiut fiind ca de acolo vin ‘comenzile …

Mircea O21 mai 2009 la ora 1:08 PM
‘ceva’ nu s/a imprimat al primul mesaj….da si nu ….—————-
——————————–tehnica asta =noua= (veche de cand lumea..) cred ca se potriveste la

Mircea O21 mai 2009 la ora 1:04 PM
da si nu ….
tehnica asta =noua= (veche de cand lumea..) cred ca se potriveste la biotipuri puternice + masculine… este interesant ca noi am ‘construit’ imaginea tehnicii perfete gandindu/ne la inot lung, inot cu volume mari… probabil ca pt sprint (asa cum bine scria/i!) se poate ‘confectiona’ o alta miscare; noi o negam avand gandul la tehnica ‘veche’ dar, iata, oamenii gasesc ‘noi interpretari’ la ‘partituri vechi…’, glumesc
Acum, dece i s/a spus lui MP ‘glontul din baltimore’…? a fost o toana a unui gazetar sa/l omagieze astfel sau….; ma bate gandul ca cunvantul ‘glont’ poarta in el niste semnifiatii la care, cum spuneam, nu ne mai gandim… ; in fond ‘glotul’ are o traectorie foarte dreapta, realizeaza o translare rectilinie perfecta… probabil ca asemenea calitati (americanii cu pistoalele lor stiu mai bine ce/i aia un glont…?!), deci este repede, la/ndemana sa/l compari pe MP cu un glont – in fond si el are o translare cat mai rectilie, rezultata dintr/o tehnica perfecta si asa castiga spatiu si timp pretios… ; Sabinule – te/ai gandit vre/o data cate sinusoide si devieri de la axul principal al inaintarii sunt remarcate la un inotator oarecare…? toate aceste mici devieri se contabilizaza astfel: ‘oferind apei’ mereu protuberantele anatonice firesti / creiezi curenti frenatori (minusculi, dar multi…)(1), un corp care tot serpuieste (in sus/in jos, la dreapta/la stanga) va parcurge de fapt nu 50m ci mai mult(2); deci inoatorul ns., ipotetic, poate sa/si diminueze performanta abatindu/se de la axul principal fapt ce va genera o mai mare rezistenta din partea apei si il va ‘conduce’ serpuit (poate imperceptibil…) la a inota mai mult de 50m cat are bazinul…, iar daca ‘omul ns.’ are de inotat 30 de bazine… total costurilor va fi insemnat
Inchei – a inota cu bratul intins inseamna a apela la repetare ciclica a unor forte centrifuge (care te pot abatea usor de la linia dreapta a inaintarii…)dar ‘smekeria’, probabil, sta in a atenua acest efect printr/o f. buna alunecare, cu corpul bine pozitionat si cu o sincronizare subtila a cilcurilor – un nou tip sau un nou sub/tip de ‘simt al apei’ care/l ajuta pe MP sa ‘zboare’ pur si simplu pe ultimii metri (timpul ne va spune daca MP va inota toata cursa de 200 sau 400 m cu aceste ‘buzdugane care alinta apa…’?) vai cat am scris… promit sa fiu mai concis…

Sabin21 mai 2009 la ora 11:53 AM
nu e nimic de corectat. poate doar de completat. cred in teoria asta cu inotul cu bratele perfect intinse in probele de sprint. si inge de bruijin inota la fel si a detinut ani buni recordul mondial (introducerea costumelor de ultima generatie a dat totul peste cap).

Mircea O21 mai 2009 la ora 5:39 AM
intradevar, MP a schimbat tehnica de vaslire cu bratele pe ultimii 15 m. astfel, s/a remarcat o accelerare benefica, miscarile de revenire cu bratul intins,se pare, ca pot ajuta la conservarea momentului inertiei de inaintare, ‘aruncand’ sau mai exact ‘tragand’ trunchiul, corpul dupa ‘ele’ … probabil ca numai cu conditia ca aceste miscari intinse sa fie perfect aliniate cu axul inaintarii si sa nu deranejze pozitia corpului fata de suprafata apei (in alte situatii, cunoscute, multi inotatori care adopta asemnea miscari ajung sa ‘bata’ apa, loviturile acestea, repetate, ‘trezesc’ rezistenta apei iar MP, pt. a nu o ‘trezi’ aluneca perfect si se straduie sa sincronizeze cat mai bine momentul atingerii apei cu momentul creat de ducerea schimbata a bratelor > m/am srtaduit sa dau o explicatie… poate ca este prea alambicata… infine, vedeti voi cum o corectati

===================================