Sunday, May 11, 2014

Vesti din .... Norvegia.

On Sunday, May 11, 2014 5:19 PM, 
 
"carla_creola@yahoo.com" 
wrote:

V-am promis ca o sa va scriu un pic despre cum merg lucrurile aici in Norvegia...
 
Este total diferit fata de cum este in Romania, dar cred ca dumneavoastra cum ati lucrat in strainatate atatia ani, ati vazut si sistemul asta.
 
Exista doar cluburi de inot particulare si toata lumea trebuie sa plateasca , de la mic la mare...nu se face o selectie ca si in Romania, pur si simplu se trece la alt nivel pana cand se ajunge in grupa "recrut"/ selectionat (nr. tr.)
 
De aici, cei care continua poate sa ajunga si inotatori mai buni depinde de norocul pe care il au:)
 
Ceea ce m-a surprins la ei a fost faptul ca ei nu mint...daca au de facut 10 x100 fac 10 bucati fara sa fie nevoie sa le numeri, daca nu au chef sa inoate , sau nu se simt bine..., pur si simplu iti spun si nu mai inoata !

Aici in Norvegia copii pot sa aleaga, doar este democratie si asta inseamna ca si copii au dreptul sa aleaga, nu ii inpui tu ceva, dar daca vrea el sa faca - face...si atunci face foarte bine!!!
 
Exista foarte multe concursuri, si majoritatea zonale, la care sa nu fie costuri prea mari pentru a participa la concurs.
 
La aceste concursuri , inotatorii pot realiza baremurile pentru participarea la campionatele nationale...care sunt destul de grele.. -  de ex. : 0.53 .9 la 100 cr , in bazin de 25 de m, pentru juniori.
In functie de cati participant la nationale ai, atata timp/ spatiu primeste clubul respectiva, de la primarie, adica spatiu de bazin care este gratuity , nu se plateste, asa sunt sunt stimulati sa aiba cati mai multi copii la nationale ca sa aiba acces in bazin...
 
Avand acces in bazin pentru performanta [bazine, ca sunt multe, fiecare scoala aproape are un bazin in care poti sa faci initiere,] dar cluburile mici, fiind private se intretin singure.
 
Cei care conduc clubul fac parte de obicei dintre parintii copiilor, si toata munca pe care o realizeaza, cu inscrierile, lectii, sedinte,
este voluntariat...
 
Scopul lor este sa aiba copii multi la initiere ca sa faca bani si sa le platesca o parte , de obicei 50la suta copiilor care fac performanta si care merg in cantonamente, participarea la concurs, instructorii...etc.
 
Sunt foarte multe cluburi ...intr-un oras de 300 mii de locuitori sunt de obicei 3-4 cluburi de inot, si fiecare oras mai mic, are cel putin nu club de inot.
 
Copilul vine la antrenament doar daca are el chef....nu poti tu sa ii impui ca trebuie sa vina....dar in  general cei care au rezultate bune, muncesc foarte mult!
 
Despre mine, va zic ca sunt bine, acuma, foarte bine, am avut probleme mari de sanatate , la 2 luni dupa ce m-am mutat aici, dar totul este bine acuma. Dar banuiesc ca stiti deja.
 
Cam asta ar fi in mare!
 
Va doresc o duminica placuta
 
Carla
 ==============
Acest email l-am primit acum si il si postez acum..., dar ma ingrijoreaza  info., ca draga noastra Carla, a avut probleme de sanatate - eu ii doresc sa nu le mai aibe......
 
succes
 
MO