Monday, January 30, 2017

Johnny Wiessmuller ......., TOP romanien actor in mouvies...Johnny provine din celebrul cartier timisorean, Freidorf, (in registrul de nasteri al Biserii catolice a cartierului figureaza cu prenumele 'Istvan'...) cartier care a dat si inca alti multi inotatori si poloisti (Torok, Dr.Kelemen, Bubsi Novak, Cintean,s.a., de la ILSA, fabrica care avea bazin de inot si echipa in campionatul national de polo).

Familia a emigrat in State si acolo a trebuit sa-l dea nascut 'peste Ocean' ca sa primeasca mai repede cetatenia (.... ea i-a fost acordata, totus, tarziu, in 1928, cand deja colectionase 5 medalii de aur pentru americani; dar nu din cauza asta ci din cauza popularitatii sale ca actor principal in serialul Tarzan {ciudat, dublura lui Janne, ca inot, a fost mama unui alt campion olimpic Don Sholander/Tokyo 1964..., anul cand un poloist (Cornel Marculescu) mi-a adus un cadou prietenesc..., o insigna pe care o ma am si azi...}.

Johnny este celebru la inot si pentru faptul de a fi fost primul inotator care a depasit granita celor 60 de sec. la 100m (1922,0.58,6, Alameda, USA); acest reper psihologic, a animat intreaga lume a natatiei de atunci pana azi..., fiecare inotator, din fiecare bazin sau antrenor...., specialist in proba sa, mai are un vis - sa reuseasca a inota 'sub 1 minut'. 

Asa, rand pe rand au inceput sa apar inotatori pe distate mai lungi de 100m care inotau timp medii de acel 'sub un minut'...,  probele de craul a fost 'prima strigare'.., dar apoi a venit randul celor de la alte procedee (delfin, spate, bras, mixt-individual, mai intai la masculin, apoi , moda a trecut si la fete).

Acest climat, pentru mine are doua repere de care ma pot bucura: in 1975, l-am intalnit pe Johnny la Istanbul ;nu pot spune 'cunoscut' deoarece imprejurarea era legata de un Turneu mondial marelui campion, care asa a ajuns si la Istanbul; organizatorii au cautat cel mai ales club si, evident, l-au ales pe cel la care eram eu(!) antrenor (IYIK). 

Ceremonia a atras chiar sute de admiratori, Johnny a 'acceptat sa concureze' cu 'emblema clubului', Gunes (Soare) Evgin, care la 11 ani inota 1.04,90 la suta; intrecerea s-a desfasurat, simbolic, doar pe latimea bazinului iar Johnny a facut totul ca el sa soseasca dupa Gunes; in toata harmalaia de acolo, am reusit sa dau si eu o mana cu Johnny dar nu am apucat sa vb. ds. orginea noastra  comuna..

Anii au trecut si in 1983, de data asta la Tahkadzor/Armenia, l-am cunoscut pe 'cel mai tare din parcare'...., omul care a inotat de 15x100m, (continnu/1500m) cu media de sub 60 secunde - Volodea Salnikov si antrenorul sau, un antrenor de mare clasa Igor Koshkin. A fost o revelatie pentru mine, doar eu stiam ce reprezinta cei doi (Johnny si Volodea) pentru natatia mondiala(in sens stric-particular)

Volodea Salnikov... acum vice pres.FINA(ne-am scris de vreo 2 ori, cred ca raspundea secretara...)

Volodea si Igor, care din anii '80, au adus in lumea americana rasunetul unor alti mari inotatori care pot exista, alaturi de cei consacrati...


in 1983, in calitate de 'mare antrenor federal'(singurul care nu am fost cu carnet de partid...),, am fost 'pedepsit' sa merg la un cantonament de Bras la sovietici...; 'pedeapsa' a fost un 'mare premium', deoarece in acel cantonament de 3 saptamani am invatat cat 'sapte'; la Tahkadzor, in sedintele metodice am realizat ca 'Zonarea efortului' folosita de rusi, era 'furata' de la canotaj... si ei la randul lor o 'furasera' de la ai nostri (Mociani,Popper, C.Florescu), am avut acces la inventia uimitoare care arata antrenorului, cu maxima precizie ce greseli de tehnica putea avea elevul sau ('trenajorul kaigherov').

'Binele' facut de politrugul meu din federatie s-a transformat intr-unu Bine real ... si asa am mai realizat, inca odata, ca D-zeu ajuta pe cei aflati in 'napasta'....
Foto: Exact acum 1 an in urma...,; 
azi - la cca 81 de ani am multe amintiri, sunt ale mele si a unor f.putini pretini.... dar nu a tuturora..., ca asa-i la noi:"romanul este DOAR frate cu codru'............

=================================================================== 
Am fost tare incantat de acest email care i-a adus, in fatza noastra pe cei iubiti...

B/ iata un clip cu romnii cei mai 'destepti':

https://playtech.ro/2015/cei-mai-mari-oameni-de-stiinta-romani/?utm_source=newsletter&utm_content=Newsletter-430380-20170130&utm_campaign=430380&utm_medium=email

 C/ https://youtu.be/-dZGDy45ZeI                                https://youtu.be/-dZGDy45ZeI/

{nu stiu dece nu se deschide, poate dupa ce-l salvez/copiaza pe YouTube si va fi OK}