Monday, February 21, 2011

ca veni vb. ds. apa.....

sursa> descopera.ro

click - aici
21 februarie 2011

Cosmonauţii ruşi simulează subacvatic misiunile spaţiale

Acest spectaculos parc tematic subacvatic amenajat vreodată. Totuşi, această piscină gigantică este folosită de Agenţia Spaţială Federală Rusă pentru a-şi antrena cosmonauţii în vederea deplasării prin spaţiu.

Aflat la mică distanţă de Moscova, Star City este un uriaş centru de antrenament pentru astronauţi unde "oamenii spaţiului cosmic" desfăşoară exerciţii de mentenanţă şi dezvolă aptitudini într-o navă spaţială scufundată sub apă.



Exerciţiile de antrenament sub apă reprezintă o tehnică folosită şi de NASA, tocmai pentru că acest mediu este cel mai apropiat de ceea ce pot încropi inginerii pentru a simula imponderabilitatea spaţiului.



Echipajele pot deprinde şi stăpâni abilităţile necesare îndeplinirii operaţiunilor de la exteriorul unei staţii orbitale. Piscina de antrenament a ruşilor este capabilă să acomodeze un modul spaţiale de 20 de tone, având o adâncime de 12 metri, un diametru de 23 de metri şi un volum de 5.000 de metri cubi.



Deschisă în 1980, piscina li se adresează ocazional, în mod bizar, şi vizitatorilor civili care doresc să îmbrace un costum de astronaut şi să trăiască o simulare cosmică. Iar condiţiile în care acest lucru devine posibil nici măcar nu sunt extrem de riguroase.