Saturday, March 5, 2011

I Z V O R A N I I I .........


Azi, 05032011 – am fot si eu, invitat de grupul Triatlon Buc., prima data la acest minunat complex sportiv.....
Tot ce este amplasat in acest complex este, comparabil, cu ce exista in alte parti ale sportului mondial, european. Este tonifiant sa vezi ’ca se poate’ !

Eu stiam ca aceasta locatie, IZVORANI si tot complexul care urma sa apara acolo se leaga de numele Vanghelie Zappa (aprox. 1850). Acest mosier roman de origine albaneza, este precursorul ideii JO Moderne, cu cca 30-40 ani inaintea baronului Fredy de Coubertin. Prin 2001, am fost solicitat de COR sa fiu, cateva zile, in preajma presedintelui Com.Olimpic din Turkya – dl. Turkay Peker, trimisul IOC spre a relata ds. existanta acestui centru... asta deoarece IOC, probabil, ca semn de pretuire a celui cea a fost V. Zappa [acesta, la disparitia sa, a lasat toata avearea Statului Roman cu destinatie precisa : dezvoltarea sportului, a olimpiismului in Romania”].
(pretinu' meu Radu Balaban / Baia Mare, la un concurs de Masters la Izvorani, o' fost pe podium...]


[pe dl. Turkay Peker il cunosc din 1974, cand era VIP la IYIK,
clubul de pe Bosfor, la care am lucrat cca 2 ani]
Au trecut multi multi ani si tot asa, probabil, multi multi profitori ai acestei averi...., dar iata ca, in sfarsit, Statul Roman, iarasi- proababil, a gasit ca fiind necesara achitarea de aceasta sacra obligatie.
Sa nu uit ca, insasi baronul F. de Coubertin, in 1906, a vizitat Bucurestiul, invitat la infiintarea „Asoc. sportiva de prietenie franco—romana”, asociatie infiintata ca omagiu a celui cea fost V.Zappa. / vezi 'Istoria EFS > Romania, prof. univ. Nae Postolache, custode al Muzeului Sportului intre 1970-1980 !
Ca si in multe alte domenii, romanii, mereu, au fost inaintasi, pionieri, inovatori de marca sau inventatori de renume pe plan international... si tot de atatea ori, din pacate, ALTII au cules roadele.....
Este ceva, ca un ghinion ancestral ca sa nu spun altfel, ca iata, mereu noi romanii sa fim, cumva, primii si la trasul ’notei de plata’ sa fim uitati sau eventual evocati la bibliografii.
Ceea ce mi se pare ciudat [iarasi, ca sa nu spun altfel...], este ca existand acest deosebit complex sportiv, in centrul urban Snagov, n-am auzit sa existe un club sportiv , ’municipal’, care sa faca ca aceste amenajari sa fie utilizate la capacitate normala daca nu maxima.., pacat....; mai ales ca iata conditii exista si nu ’profitam’ onest de ele, dar poate ca eu nu sunt bine informat....
Ce-i de facut, oameni buni....?
Sursa COR: Centrul Olimpic „Sydney 2000” - darul pe care statul roman l-a facut sportivilor nostri pentru rezultatele de exceptie obtinute la Jocurile Olimpice de la Sydney- este amplasat la 33 km Nord de Bucuresti, pe malul lacului Snagov, in comuna Izvorani (15 minute cu masina de Aeroportul Otopeni). Proiectat sa corespunda celor mai pretentioase cerinte de functionalitate si confort, ansamblul ofera oaspetilor sai toate oportunitatile, atat pentru organizarea unor evenimente de grup, cat si pentru odihna sau recreere - totul intr-o ambianta naturala si arhitecturala unica. Numai sportivii au acces in aceasta incinta realmente incantatoare.. Diversitatea si dotarea salilor de conferinta, posibilitatea optionala de a lua masa in cochetul restaurant propriu, cele 24 de camere (51 locuri) ale hotelului si apartamentele de lux ale vilei, sala de sport, terenul de tenis, sauna si piscina pot insemna tot atatea tentatii pentru orice firma, organizatie sau persoana particulara atrasa de multiplele oferte ale Centrului Olimpic.