Friday, September 10, 2010

Graficul 'Evidentei lunare a indicatorilor pregatirii la inot'

sursa > "Despre inot cu M. Olaru" SSE, 2007;
sponsorizare:InfoTurism, Dir.gen. Ing. IT - EUGEN HAIDUC


Anexa Nr. 11
Stativ triunghiular cu
0rarul şcolar şi cel de antrenament
având evidenţa operativă a tuturor indicatorilor principali ai pregătirii
(săptămânal, lunar, anual)


Din foto se poate deduce cum arata ansamblat acest stativ: paginile 2 şi 3 vor fi xeroxate/printate la măsura 1/1 (adica pe o coala de măsura A4; acolo unde se înfiinţeaza un alt grafic se face o îndoitură si în final cele 3 faţete ale stativului pot fi lipite pentru a realiza un volum echilateral ....

Pe una din feţe veţi gasi orarul scolar + cel de antrenament săptămânal;
Pe faţeta din mijloc vor fi însemnate valorile a 4 indicatori
(Greutate, Km înotaţi, Puls dimineaţa la trezire (citeşte explicaţiile pe verso) şi numărul orelor de somn – toate acestea pe fiecare zi din cate are o lună de pregatire (fiecare indicator va avea o alta culoare iar unind valorile zilnice veţi căpăta un grafic interesant pentru urmarirea gradului de antrenament etc.
Pe cea de a 3-a faţetă se fac bilanţurile fiecărei luni conform celor 5 rubrici(total Km înotaţi/luna în curs, Total ore de pregătire, Nr. de Km. Parcursi cronometrat, Număr de minute de pregătire pe uscat, număr de starturi în concursuri de verificare, locale şamd).
Cel care are o asemenea evidenţa, zi de zi, săptămânal, lunar/evident şi anual – va fi un sportiv ferit de supraantrenament sau de scădere a gradului de pregătire. Merită să încercaţi .......!











Este foarte interesant de urmarit indicatorul dat de Graficul pulsului (orto/clino) dimineata, la trezire; astfel: in minutele urmatoare trezirii, sportivul isi controleaza pulsul in clinostatism/culcat...., apoi se ridica in picioare, se plimba , se misca timp de 1 minut, dupa care, isi controleaza iarasi pulsul, in ortostatism.
Cand diferenta intre cele valori este mica, se poate aprecia ca avem o relatie normala, invers, cand diferenta este mare este semn de oboseala remanenta sau de supra-antrenament, etc.; caz in care medicul trebuie sa-si spuna cuvantul, dar el nu v-a interpreta datele unei singure zile ..., ci graficul pe luna in curs
sau pe o saptamana / variante...!

* marirea imaginii se obtine facand click pe ea