Thursday, October 26, 2017

Gica Deac….= F. Adevarat ceea ce spune Mircea....


Gica Deac….=  F. Adevarat ceea ce spune Mircea.....imi pare rau ca Dnul Olaru n-a fost promovat si apreciat ptr ideile originale din momentul in care au fost enuntate si care ar fi avut un impact pozitiv asupra rezultate inotatorilor.
Antrenorii care le au aplicat chiar daca nu au fost populatizate, au facut diferenta...
Felicitari dle Olaru, ptr informatii le pe care le impartiti cu antrenorii tineri, nu multi ca d.ta au facut asta...
==============================================

Tizu, hai sa-ti spun 'povestea' lui BEST asta..., sper sa ai timp, chef, sa nu te doara capu’+ s-o citesti;
 Iat-o:
In 1982, toamna am fost si eu numit antrenor federal in locul bietului Tibi care 'platea' fara a fi vinovat ceva legat de evolutiile unei inotatoare acre intarziase la un concurs de top..., evident, eu stiam ca in mod oficial antrenorul federal conducele lucrarile Colegiului de antrenori..., dar atunci am aflat ca nu-i asa si deci la sedinta am fost un 'invitat' oarecare.
La sedinta la care am intarziat din aceste motive..., am gasit in toi o discutie ‘pro/contra’ fortarii copiilor. Hanzi si Tothy bacsi au ajuns sa le propuna celor tineri, chiar niste ‘concursuri de frumusete a inotului’..., saracii de ei erau in mare dificultate iar eu care eram de partea lor nu aveam decat statutul de invitat.
Sedinta s-o terminat asa cum iti inchipui, 'poliatlonul' a ramas in picioare ba poate si mai bine chivernisit, regularizat... Eu dupa sedinta am stat si am rumegat adinc la gandurile lui Hanzi..., ‘concurs de frumusete’..., asta inseamna nevoia de a avea si un 'timp' pe o distanta(?) , arbitri ca la sarituri care sa dea notele, mult subiectivism…, hihuhoha…,si ce naiba mai poti gasi...?

Noaptea mi-a venit ideia de a adauga  un element care sa ma scape de note(subiective) la promisele concursuri de frumusete si anume - 'cate brate' face subiectul.... A 2-a zi m-am dus la colegii nevestii mele (Inst. National de Internet..), toti matematicieni de valoare si le-am expus dilema. Ei nu erau asa de cuceriti (ca si tine de altfel...) de ideie si m-au bagat in calcule complicate si logaritmi...., n-a iesit nimic.

Si ca intotdeauna, la marile dileme totul se rezolva cu o solutie elementar de simpla..., am zis - cum sa fac in mod obiectiv, matematic, deci de necontestat, estimarea a ceea ce face 'ala ' in apa..?
Raspunsul a venit imediat: adun Timpul cu Tempo..., adunam ‘mere’ cu ‘pere’ si nu eram convins ca e bine…; norocul a fost ca am intalnit un mathematician sensibil la ideia, la intrebarea ‘pot aduna mere cu pere?’ iar raspunsul lui iniatil a fost NU dar daca cifrele devin valori abstracte, nu valori special unor obiecte, fenomene, DA !!! Eram satisfacut dar simpla lor adunare dadea o valoare in crestere (deci cine inota multe secunde cu multe brate iesea bine..., nu-I OK.); asa ceva nu-mi convenea si atunci am hotarat ca rezultatul adunarii sa fie scazut, arbitrar dintr-o konstanta (K) .Am ales, firesc, cifra 100 dar la simularile din  ‘laboratorul de acasa’…, nu iesea, cautarile au continuat. In 1983 am publicat si articolul la indemnul raposatului Rica Urmuzescu dar era doar inceputul…
 A venit si 'eliberarea' din functia de antrenor federal si am avut liber sa gandesc lipsit de griji.
Asa a aprut IPA(Indicele Personal de Alunecare/ este ‘furat’ de la canotaj dar la ei este altfel, urmaresc evaluare ‘drumului’biomotric a trunchiului in pozitia de ramat, etc.+ fiecare sport are propriul sau Indice personal/ ciclism, scrima, etc..).
IPA a rezultat dupa ce am citit o carte, primita de la cei din Galati (ramasi pretini cu mine…) si autorul cartii, dl. Zgrumala, mi-a arata care sunt legile de constructie si navigatie a ambarcatiunilor mici.
Si iarasi mi-a aparut raspunsul:”pai daca inotatorul meu are o pozitie stabila, o plutire adecvata, mai ales daca are conformatia longilina, suplu ca un creion…, el poate reprezenta , theoretic,o mica ambarcatiune’ ? Da !
Asa am ajuns sa stiu care ar fi conformatia unei asemenea ‘ambarcatiuni’ cand valorile, caracteristicele sale sprijina dezvoltarea Vitezei in confruntarea cu Rezistenta apei ( se stie ca rezistenta apei, aerului, etc, creste in progresie GEOMETRICA fata de viteza de inaintare cand ea creste, firesc,  in progresie  ARITMETICA) iar una din conditii este ca ‘ambarcatiunea’ (barca, avionul dar si corpul inotatorului) sa fie ‘cat mai lunga+ cat mai ingusta’(vezi cum se schimba categoric Selectia la inot…?)
In final, formula IPA, care se calculeaza periodic, odata pe an, pe uscat, a reprezentat lungimea inotatorului asezat  in pozitie de plutire ventrala/cm. (L) din care se scade Suma numarul de Kilograme (Kg) cu numarul de centimetri masurati Sub-axilar /ca la croitor(Q), valoarea rezultata devine pentru o perioada de 1 an (sau mai mult…) IPA, adica konstanta din care se scade suma ‘best’ (Timp+Tempo). Deci BEST = IPA – {Tempo+Timp}… puncte de eficienta.
La acest nivel theoretic am prezentat Conceptul BEST , dupa ’89, la Consfatuirea Stiintifica Sport, unde ea a capatat ‘aprobarea’ de a existat cu mentiunea ‘ cum numeri vaslirile’ ??? (Prof. Dr. Mihai Epuran)








Asa am inceput o campanile ‘internationala’ de a cauta o firma, un specialist care sa realizeze un ceas-pedometru, care sa numele ciclurile in direct in apa cand ‘omul’ se deplaseaza ….

Sutele mele de emailuri au impanzit planeta si am avut roade: firma Nokia mi-a trimis cadou, un ceas care face toate cele trebincioase, dar la acel moment ceasul nu era rezistent la apa.., apoi au aparut cei de la Omega, Speedo cu promisiuni ca in scurt timp ceasul va fi realizat….., mi-am luat adio de la ei, era clar ca ’economia de piatza’ nu stimula o asemenea aventura (‘cine sa cumpere un asemenea ceas?’….).
 Si totus 2 intrepinzatori din UK, fam Irlam, au investit si au realizat ceasul mult asteptat.
A fost un triumph si al meu, personal care poate fi greu ignorant .., la ora actual PoolMate este foarte cautat si bine vandut…, investitorii au avut succes… restul povestii este in materialele déjà postate (doar daca sunt citite cu rabdare si fara resentimente…)



Adăugați o legendă
Prof. univ. Therry Terret, Univ. Lyon_ Pres. Asoc. Istoricilor Sportivi...., omul care m-a jicnit ca cel din urma mitocan cu aere de intelectual; dupa mi-a refuzat ajutorul moral, publicitar... l-am gasit dealer tocmai la ceasul de care se indoia.... dar :"eu stiu sa iert..., nu stiu sa uit '!!!