Sunday, August 12, 2012

Un suflu nou in EFS si nu numai ...


reluare
-------------------
‘Pentasalt’ educaţional.        


’’Ultimii 5 paşi restanţi’’ ai sec. XX …
pentru „săritura” în Educaţia sec. XXI ….

Autor
prof. Mircea Olaru, ph.ed / nataţie, 73 ani

Monday, January 12, 2009


Cuvinte cheie:
educaţie, degradare morală/etică, eficienţă/deficienţă, lucrul individual/lucrul în grup, clubul şcolii, reorganizarea sistemului CSS, „mens sana in corpore sano”, „export de capital cultural”.Abstract

Între a fi „bun” sau „rău” există şi a existat întotdeauna situarea acestora la extremele unei activităţi, a unui produs ş.a.m.d.

Mai ales acum, cu referire la noţiunea de educaţie şi la depozitarea ei în membrii societăţii noastre (mai ales în masa tinerilor), este nevoie de o abordare sigură, simplă, pragmatică, economică şi eficientă pentru a separa decisiv binele de rău.

Ţara noastră şi neamul românesc sunt în mare pericol, aproape ireversibil, de degradare etică şi morală, cu repercusiuni din ce în ce mai greu de prefigurat. Acest fapt îl simţim chiar fără a fi mereu predispuşi la a vedea doar jumatatea goala a paharului cu apă….

Metodele tradiţionale ale educaţiei, folosite de mulţi ani, unele cu minusuri evidente, trebuiesc „recondiţionate” – simplu şi economic.

În situaţia în care visteria ţării ar avea bani, poate altfel s-ar putea proiecta un program eduaţional, să-i zicem „elitist”…, dar cum „banii” nu-i avem nicioadată, şi pentru mulţi s-au dovedit a fi „ochiul diavolului”, acum este absolut nevoie de inovaţii simple, ieftine dar absolut eficiente, iar aceste „noi-metode” trebuie să nu fie personalizate, individualizate ci, dimpotrivă, trebuie supuse activităţii în grup, grupuri care de fapt există (şcoli, clase), şi care oferă posibilitatea ca elemente de întrecere emoţională, de autosupraveghere şi „corectare din mers” să conducă acţiunile de educare pozitivă prin manifestări rapide, dese, zilnice,  dezirabile….; vom vedea cum – [de fapt, pentru mine, antrenor de înot de-o viaţă..., „educaţia”, edificarea ei, îmi este reprezentată ca un antrenament, cu exerciţii bine alese şi mult repetate până la automatizare ... ?!!]Primul „pas”: 
„Exploatarea inteligentă a condiţiei de a lucra în grup”

Acţiune primară concretă:
           La „iniţiativa” personala a unor diriginţi… în clasele conduse de aceştia va exista preocuparea certă ca toţi elevii clasei să:
1.      înveţe versurile Imnului naţional, toate versurile, nu doar prima sau şi a doua strofă... !
2.      să recite aceste versuri atât în mod individual dar mai ales în grup (întreaga clasa, în „cor”, cu acelaşi glas şi intonaţie emoţională)

„Exploatare inteligentă”:
           La iniţiativa unor directori de şcoli se vor organiza concursuri „inter-clase” având ca subiect – recitarea în cor a versurilor Imnului naţional.

** întrecerea să fie organizată sub controlul cadrelor didactice + a unor grupuri de părinţi
** după primul an de aplicare a acestui exerciţiu se vor putea apela şi alte texte din lirica naţională şi nu numai, dar tot în grup şi cu carcater de întrecere şcolară.

Argumentare :
Întreb retoric –
           Cum este mai bine să înveţi, să dezvolţi cel de-al doilea sistem de comunicare, semnalizare  - începând cu scrisul sau cu cititul ... ?
           
Eu optez pentru citit prioritar înaintea scrisului; evident aceste două mari laturi ale educării se completează una pe cealalta, dar, cel puţin în primele clase elementare (mai ales clasa I), gradual, propun ca cititul să fie prioritar faţă de scris.
           A citi este mai simplu decat a scrie... şi asta dacă se face în grup (în cor) pot apărea situaţii psiho-moral-volitive care favorizeaza învătarea perfectă.
           În grup elevii pot să se orienteze mai uşor asupra unor greşeli spre a nu le mai repeta în altă ocazie, tot aşa componenţii grupului învaţa să se autocorecteze şi să devină receptivi la unele valori specifice vieţii în colectiv, activitatea socializată etc.

           Despre învăţarea, pe „nerăsuflate”, a Imnului…. nu mai este cazul de a pleda: aproape nimeni din tara asta nu ştie TOATE strofele şi asta este o mare ruşine pentru întreg neamul nostru; această deficienţă trebuie ameliorată cât mai grabnic posibil…!!!


Al doilea „pas”:
În şcolile în care această activitate (minimum) se arată a fi reuşită, realizabilă, se va „testa” efectul educaţional practic prin – începerea organizărilor cerute de acţiunea de înfiinţare a unor „cluburi şcolare” cu personalitate juridică şi în paralel cu activitatea şcolii de bază, fiecare ajutându-se una pe cealaltă.


„Clubul şcolii” trebuie să fie locul în care opţiunile extraşcolare, talentele, aspiraţiile unor elevi să-şi găsească locul în cel mai firesc mod, adică:
     dacă unii profesori au o atracţie spre o activitate educativă, creatoare de valori morale şi chiar materiale, acel profesor va fi atras firesc de existenţa acestui club;
     dacă unii elevi sau colegi, prieteni ai acestora din alte medii şcolare, au înclinaţii extraşcolare deosebite şi care le face plăcere să le practice în mod organizat, sub supraveghere didactică, pentru aceştia, clubul şcolii poate deveni chiar o „a 2-a casa” în care ei se vor simţi bine şi, poate, vor fi feriţi de unele influenţe nocive.

„Testarea” are loc prin:

1.      organizarea (cu personalitate juridică) a clubului şcolii (statut, regulament etc.)
2.      cu atragerea liber consimţită a cadrelor sensibile la activitatea clubului, aderare ce poate fi motivată şi material (există căi legale!)
3.      cu atragerea elevilor în activitatea clubului pe două mari paliere: unul artistic şi unul sportiv, în limitele statului şi regulamentului de funcţionare a clubului etc.

           ** personalitatea juridică a clubului şcolii permite activităţi financiare legale: sponsorizări, atribuire de fonduri din surse extraşcolare, până la alocarea de fonduri de la Stat sau chiar din exterior;

           ** unele acţiuni pot beneficia de fondurile Statului în sensul angrenării clubului în acţiuni specifice unor ministere sau autorităţi: plantare de arbori, participări la campanii de curăţenie a mediului ş.a.m.d.


Al treilea „pas”:

Este de competenţa Statului, a Guvernului şi a Ministerelor direct vizate de acest demers;  în esenţă şi până a intra în argumentări mai ample – este vorba despre reorganizarea subsistemului de sport şcolar, adică a Cluburilor sportive şcolare.

Această acţiune trebuie să conducă înapoi în „şcoală”, forţa şi experienţa profesorilor-antrenori care, fie în cadrul orelor din programa EFS, fie în cadrul clubului şcolii, vor avea sarcina de a stimula participarea elevilor la diferite forme ale exerciţiului fizic iar pe elevii cei mai talentaţi să-i pregătească, să-i orienteze către practicarea în cadrul sportului de performanţă (grupuri de copii, juniori + alte forme şi alte grupe de vârstă); evident aceiaşi atmosferă va fi susţinută şi în partea dedicată activităţilor artistice. Consider că „viaţa” CSS-urilor trebuie să ia sfărşit; acest sistem a servit scopurilor propagandei de tip comunist, a avut şi laturi bune dar, în esenţă s-a fondat pe subminarea EFS-ului şcolar şi a dus la creerea artificială a unor forme superioare care nu aparţineau bazei ci unei elite de multe ori întâmplător apărute....
CSS-urile au generat antrenori de elită mondială (Belu, Bitang s.a.) dar a oferit „culcuş” nemeritat şi multor altor neaveniţi. CSS versus EFS-ul şcolar nu trebuie să mai dăinuie!

           ** acest lucru poate părea greu de realizat dar nu este aşa – profesorii-antrenori / secţii din CSS,  vor fi legaţi intrinsec de baza naturală, firească de selecţie;

           ** o serie de posturi TESA din schema de funcţionare a CSS-urilor pot fi redirijate pentru o mai bună organizare a învăţămentului etc.Al patrulea „pas”:

Se referă la organizarea piramidală, pe plan naţional a unei alte forme ale vechii  „Daciade” – sub denumirea generoasă, provenită din antichitate

„MENS SANA IN CORPORE SANO”

            La acest capitol avem destulă experienţă organizatorică, se ştiu şi se pot sprijini multe activităţi, pot participa multe Ministere şi alte autorităţi ale Statului.

            Principalul rost al acestei întreceri naţionale este să adune toate energiile tinerilor din şcoli şi din cluburile acestora, pornind chiar de la „acel concurs de recitare în cor a Imnului nostru” şi la campionate, întreceri, festivaluri în toate sferele de activitate artistică şi sportivă a tineretului nostru, acţiuni care trebuie remunerate consistent din Bugetul de Stat.


Al cincilea „pas”:

Având în vedere buna reprezentare şi imaginea  bună a culturii româneşti peste hotare şi mai ales rezultatele la diferite forme de întrecere internaţională (olimpiade sportive, întreceri la diferite discipline şcolare, inventică ş.a.).

Statul nostru trebuie să promoveze un „export” de „capital cultural” prin deschiderea de şcoli satelit (bursiere) a bunelor noastre unităţi şcolare recunoscute  (amănunte într-un materil special dedicat acestui subiect).

În acelaşi spirit – se vor face demersurile necesare ca din alte ţări, şcoli reprezentative, să-şi deschida porţile la noi în ţară; poate că ideea de reciprocitate ar fi foarte bine venită.


Efecte:

Se va creea o emulaţie atât pentru obţinerea burselor de către elevi şi profesori…, emulaţiea va avea ca suport ocazia mult apreciată de a învăţa, trăi în alte condiţii binefăcătoare din toate punctele de vedere.

Conducerile şcolilor, cadrele didactice şi, mai ales părinţii vor fi motivaţi pentru a lucra în acest sens; eforturile lor vor face ca fiecare acţiune a şcolii să capete valoare şi astfel se va ridica potenţialul educativ, cultural în masa celor vizaţi de aceste activităţi

FINAL:

Cei cinci „paşi” restanţi se pot recupera… este nevoie de bune intenţii de ordin intelectual, fără nici un amestec politic sau de altă natură – totul trebuie făcut având în minte şi suflet cuvintele „a fi bine educat” cu referire la cât mai mulţi copii ai neamului nostru atât de amărât şi oropsit….

Messi, Barsa si conceptul BEST ...

reluare...


Messi, Barsa si conceptul BEST .... + in Google translate....
Ieri seara tarziu...,[29 Nov.2010] s-a disputat celebra partida de fotbal FC Barcelona <> Real Madrid, partida castigata categoric de cei care au fost mai buni [Barsa] cu... 5 -0 (!!!); Realul a fost parca vrajit si se misca ca hipnotizati dejocul, eu l-as adejctiva –” naprasnic” a celor din Catalunya.....
Toti au jucat bine dar de excelat a fost acest miraculos Messi.
Mesii seamana un pic cu Hagi al nostru; Hagi stia sa ‘tina’ balonul, de te inebunea si apoi facea ce trebuie.... ; Mesii are aceleasi calitati [“egoismul” de a tine balonul ...] + o miraculoasa dexteritate de a se sincroniza cu miscarile adversarului, de parca ar dansa tango cu acesta..., pastrand, pentru el , mingea, in mod neverosimil , deh...
Eu ca antrenor, las la o parte jucatorii, ca indivizi si ma uit la echipa.
Nici nu stiu cum il cheama pe antrenorul Barsei/la fotbal sunt ‘neama’..., numele il voi invata si chiar altii il vor tine mult timp minte..../ gata il stiu - Pep Guardiola; important este ca acesta, a intuit un lucru elementar si simplu, care suna asa: daca joci... ’ joaca’ !
Adica mingea aceea trebuie sa circule permanent cu o unica si singura conditiie – ea sa stea cat mai scurt timp la jucator. Pai asta stim cu totii ..... si de cand incepem sa ne dorim a fi fotbalisti, ‘miutza’ a fost prima schema practica si la locul ei; probabil ca filozofia jocului a evoluat si s-au conceput nemeroase alte scheme iar treptat s-a uitat de ‘miutza’.
Ei bine, Barsa a jucat o ‘miutza’ de 90 de minute care i-a zapacit pe adversarii, mai ales pe inganfatul de Ronaldo, care parea un jalnic debutant cu mascariile lui..., pacat el.
Dar ce are Mesii, Barsa si BEST-ul meu...?
Pai, in termenii cei mai simpli, conceptul BEST, mizeaza pe cerinta de “a realiza miscari eficiente in timp cat mai scurt....”; luat, per uitate de jucator [de ex. Mesii] acesta “paseaza" cu cea mai mare viteza, deci actiunea tine pentru cat mai scurt timp -mingea ...., folosind pentru acest scop cele mai putine miscari – pasa !
Acest mod de a gandi ‘miutza’, parca vrea sa se suprapuna aforismului ‘ grabeste-te incet’[festina lente], aforism care m-a condus, din anii ’80, la formula BEST si apoi la IPA.
Iata ca asa cum, timid, afirmam, la debutul BEST-ului, ca el este aplicabil la orice forma de miscare, mai ales cele sportive, care pretind ‘eficienta’ [tehnica corecta], deci nu numai la inot.... aseara mi-am dat seama ca antrenorul Barsei, cu stiinta/ fara ea... a aplicat cerinta majora a conceptului BEST, care , pare, cu toata modestia ce mi-am propus-o, pare cam... universal valabila.
Este cazul ca si antrenorii de inot sa imite, in gandire, antrenorul de la Barsa [> spre notiunile elementare ale inotului....] si, treptat, vor gasi solutiile, exercitiile, cerintele si regulile de aplicare a conceptului BEST.
“Carpe diem” / Horatiu, in Ode - I., 65-8 aC /

transled by Google ..:

Traducere din Română în Engleză

Messi, Barsa and the BEST concept / by m. olaru, 30 nov. 2010Yesterday evening [29 Nov.2010] famous football game was played at FC Barcelona <> Real Madrid won the match outright by those who were better [Barsa] with ... Real - 5=0 was like magic and the game moves that hypnotized, I would adejctivate it - "cruel" to those in CatalunyaAll have played well but was this miraculous Messi excelled. Messi looks a bit like our Hagi. He knew how to 'hold' the ball, the crazy and then do what you need .... ; Messi same qualities ["selfishness" to keep the ball ...] + a miraculous dexterity to synchronize with the movements of the opponent, as if dancing the Tango with it ..., it keeps for him the ball, in an  unlikely, deh ...I as a coach, I leave a side the players as individuals and watch the team.I do not know his name Barsa coach / football are 'nating for me'..., this name I will learn even more while others will keep it ready ....mind I know -  Pep Guardiolait is important, sensed an elementary and simple, which reads: - if you play ... please do it :'Play'!That is why we need to move the ball continuously with one and the same conditions - it was the star player as quickly as possible.Well we all know that ..... and when we begin to want to be footballers, 'miutza' practice and was the first scheme in place, perhaps the game has evolved and philosophy were other schemes designed undeserved and gradually forget the 'miutza'.Well, Barsa played a 'miutza' takes 90 minutes to confuse the opponents, especially most Ronaldo, who looked like a rookie with the masking of ... pathetic, pity him.But what is the Messi, Barsa and my BEST ...?Well, in simplest terms, the concept of BEST, relies on the requirement of  "effective moves made in the shortest time taken ....";, per player forgotten [ie. Messi] that "pass' with highest speed, how you ball less, for this purpose using the fewest moves - care!This way of thinking 'miutza', as if he wants to overlap aphorism 'hurry slowly' [Festina lente] aphorism that led me, the 80s, the BEST formula and then IPA.Here like, shy, say, in the BEST's formul debut, as he applies to every form of motion, especially sports, which claimed 'efficiency' [correct technique], so not only to swim .... 

I realized last night that the coach at Barsa, the science / without it ... 
requirement applied major BEST concept which, apparently, with all humility that I planned it, seems a bit ... universal.It is as if to mimic and 
thinking, the coach of Barsa by the all swimming coaches, [> swimming to elementary notions and gradually will find solutions, exercise, requirements and rules for applying the concept BEST]."Carpe diem" / Horace in Ode - I, 65-8 AC /

Recensamantul bazei materiale ....


reluare .....
La multi ani 2012 ! 

Fie ca anul ce a venit sa faca posibil multe reusite ale noastre, ale sportivilor si, dece nu, a poporului nostru drag, bland si iubitor.


Am trait multi ani gandindu-ma la aceaste clipe, cand multe din neajunsurile vietii de atunci, neajunsurile intalnite in sport [de ex. lipsa bazinelor, etc.] se vor termina.

Iata ca timpul trece si ceea ce visam demult nu vrea sa vina, la comanda sau la dorinta noastra. 

Putem sa stim dece ?
 Pai, va spun eu: nu este deajuns sa doresti, sa visezi - este absolut necesar sa faci; sa lasi visele si sa treci la fapte, iar un asemenea moment ar putea fi, de fapt, trebuie sa inceapa cu acest recensamant.

Baza materiala a sportului, a EFS-ului este, a ajuns deja, o notiune abstracta; nimeni nu se mai gandeste sa evalueze potentialul si plusurile estimative in caz de stapanire corecta a subiectului. 

In domeniul la care ma pricep, la inot [...?], apreciez ca, totusi, au aparut multe bazine de inot; avem acum, culmea, mai multe bazine decat multi dintre vecinii nostri..., vecini care 'ne bat mar' cand este vb. la urcatul pe podium; aceste unitati sunt conduse de oameni, de colegi de-ai nostri si care ar putea face mai mult si , mai ales, mai bine... treaba pentru care s-au angajat [vb.aia 'omul sfiinteste locul '!]


Dar la acest capitol eu atrag atentia ca noi , in Capitala tarii, deci locul unde se concentreaza intreaga forta a reprezentarii noastre, pe toate planurile etc., deci, in capitala noi avem urgenta nevoie de un 'stadion nautic'; acest obiectiv, vecinii din sud, l-au realizat.. se numeste, culmea
'Cerveno znamie' si este la Sofia.

Eu cred ca noi, care avem nume inscrise in suita medaliilor de aur la JO sau CM [Tamara Costache, Diana Mocanu, Camelia Potec, s.a], trebuie sa beneficiem de un asemenea stadion nautic, dotat cu tot ce are nevoie dezvoltarea, dar mai ales afirmarea internationala a natatiei noastre.

Nu mai insist; este un vis de pe 'vremea cealalta' si el trebuie implinit !
 

Inchei cu un subiect penibil de simplu; in metodica pregatirii pentru intrarea in forma sportiva maxima este cunoscut principiul organizarii pregatirii la altitudine de cca. 2000 m; pregatirea la altitudine este, pe limba tuturora..., este metoda prin care 'amagesti' organismul sa produca mai multe globule rosii in sange, globule care fiind aprovizionate cu mai mult oxigen prin numarul lor crescut, aduc organismului combustibilul ideal pentru efort maximal....


Pentru a ne pregati sportivii la altitudine noi cheltuim multi euro mergand in strainatateIntreb ? Dece nu am avea o baza sportiva, olimpica, complexa care, in Paring [ sau in alte parti avand aceasta inaltime...] sa poata permite construirea unui asemenea complex ?

A investi bani intr-un asemenea proiect nu este o fantezie... dece; deoarece la un asemenea complex vor veni, precis, alti sportivi, alte loturi, din strainatate, asa cum ne ducem noi prin Franta, etc.

click aici

Deci investitia s-ar justifica si din acest punct de vedere.
 Dar pentru a ajunge acolo, mai ales in aceasta perioada de criza..., trebuie sa incepem cu RECENSAMANTUL BAZEI SPORTIVE care iata inca nu s-a facut sau poate nici nu se va face.....

Profitati de inceputul de an si inrolati-va la proiecte cat mai grandioase. Se pare ca principiul stabilirii de OP-uri[Obiectivele de performanta] cat mai ridicate nu este valabil numai in pregatirea sportiva propriu-zisa ci si in administratie, chiar si in politica.... !!! 

La multi ani 2012 !