Sunday, November 28, 2010

de la costum de baie 'pudic' la cel .... impudic'


sursa > descopera.ro

abstract: evolutia lor este legata de evolutia civilizatie recreative descoeprite, primii, de americani si frantuji; dar sportul, inotul sportiv, a condus, in ultimul timp, la adevarate costume 'piele de rekin' care au contribuit la reusita unor mari performeuri - mai nou, de anul acesta, aceste constume au devenit regulamentare fiind mai scurte (doar fetele sunt ceva mai avantajate/ ele au bustul acoperit orisicum...) M.O.Evolutia costumelor de baie de-a lungul istoriei (FOTO)

Autor: Adrian Nicolae

Costume de baie din doua piese, asemanatoare bikinilor moderni se purtau in Antichitate. O demonstreaza mozaicurile romane din Sicilia precum si desenele grecesti din sudul Turciei.

O sa vi se para paradoxal, dar dezvoltarea cailor ferate s-a aflat la baza evolutiei costumelor de baie de-a lungul istoriei. Cum a fost posibil asa ceva? Simplu. Odata cu numarul tot mai mare de cai ferate a crescut si posibilitatea oamenilor de a se deplasa usor spre zonele de coasta si, implicit, spre plajele aferente acestora. Si daca inceputul modei costumelor de baie a fost unul puternic marcat de puritanism, odata cu trecerea timpului putem spune ca acestea „au intrat, de-a dreptul, la apa”. Insa, cum au evoluat ele si cum s-a schimbat moda de-a lungul anilor va invitam sa urmariti in colectia foto de mai jos.

In secolul al XVIII-lea, femeile care isi faceau curaj sa se imbaieze in apele marii sau ale oceanelor se imbracau cu rochii lungi, fabricate dintr-un material special care sa nu devina transparent in contact cu apa. In plus, croiala era astfel realizata incat rochia sa nu se umfle in apa iar respectabilele doamne sa nu arate asemenea unor verze murate. In schimb, costumele barbatesti erau confectionate din lana si acopereau corpul de la genunchi si coate pana la gat... model care a ramas neschimbat pana in zorii secolului XX. Trebuie adaugat si faptul ca, in ciuda tuturor acestor masuri de precautie fata de cei care ar fi indraznit sa admire mai mult decat gambele si antebratele unei persoane de sex opus, pe plaje erau amenajate incaperi speciale pentru imbaiat. Exista convingerea ca, si asa, expunerea corpului uman, o rusine de neiertat, era mult prea tolerata ca sa mai fie si subiectul privirilor indiscrete.Cu timpul, rochiile special croite pentru imbaiat au inceput sa se muleze pe formele generoase ale doamnelor, iar de aici si pana la aparitia costumului din doua piese, inovatie din secolul al XIX-lea, nu a mai fost decat un pas. Chiar si asa, costumul nu trebuia sa lase la vedere decat bratele si o mica parte a abdomenului feminin. Ca un exemplu vis-a-vis de conceptiile vremii, vom mentiona cazul inotatoarei australiene Annette Kellerman, tanara care a fost arestata pentru expunere indecenta dupa ce a acceptat sa inoate intr-un acvariu urias, imbracata intr-un costum de baie "sumar". Acesta ii dezvelise in intregime coapsele, bratele si gatul... Kellerman a fost eliberata dupa ce a platit o cautiune generoasa si numai dupa ce a promis ca se va imbraca, pentru urmatoarele demonstratii, intr-un costum de baie mult mai decent (un costum care ii acopera in intregime bratele, picioarele si care includea si un sal menit sa ii ascunda gatul).

Si totusi, nimic nu a parut sa stea in calea doamnelor si domnilor care doreau sa arate cat mai mult pe plaja. Daca pana la jumatatea secolului XX, puritanii au reusit sa tina, cat de cat in frau, tendintele de dezgolire ale oamenilor... odata cu aparitia bikinilor, obiect vestimentar creat in anul 1946 de catre francezul Louis Reard, moda costumelor de baie minuscule a scapat, practic, de sub control. Sa fie vorba de incalzire globala sau nu?... cert este ca tendintele actuale au inceput sa faca disparute aproape complet accesoriile vestimentare dedicate plajelor...
Atunci cand Louis Reard si designerul francez Jacques Heim au lansat primul model de bikini, acestia s-au lovit de un impediment neasteptat. Pur si simplu, nu a existat niciun model care sa se denigreze purtand minusculul costum de baie pe scena. Cei doi au apelat la o dansatoare nud dintr-un casino din Paris, Micheline Bernardini, aceasta devenind prima femeie din timpurile moderne care a purtat bikini.


  • Bebe Shopp, o superba tanara de 18 ani, care a castigat concursul Miss America in anul 1948, a cucerit juriul cu o declaratie care astazi ar parea amuzanta. Bebe a sustinut in timpul concursului :" Nu voi accepta niciodata ca fetele din SUA sa poarte bikini. Frantuzoaicele ii pot purta cat doresc, dar nu voi fi nicicand de acord ca aceasta moda sa fie preluata si de tinerele din America".


  • Hollywoodul a fost unul dintre promotorii costumelor de baie din doua piese, chiar daca bikinii au aparut relativ tarziu in productiile cinematografice americane. Printre primele actrite care si-au aratat nurii in astfel de accesorii vestimentare se numara Ava Gardner, Rita Hayworth si frumoasa Lana Turner.
  • In anul 2000, s-a estimat ca vanzarile bikinilor au atins uriasa cifra de 811 milioane de dolari americani in toata lumea. Minusculele costume de baie sunt cele mai apreciate si folosite in randul femeilor moderne.

No comments: