Monday, August 23, 2010

Adaptarea la noi conditii+Comunicarea pozitiva

Iata un incantator schimb de idei....:
Sabin / Echipa înotătorilor
.....

Scris de către Sabin în 4 august 2010

De fiecare dată după o polemică mai aprinsă, vă rog să încercăm să oferim căteva idei pentru a schimba ceva.
Haideţi să trecem peste premiza conform căreia nu ne citesc cei în măsură să acţioneze şi să încercăm aici, căteva sugestii pentru a îmbunătăţi condiţiile de practicare ale înotului. Prin condiţii înţeleg mai mult decăt apa clorinată din bazin şi anume: antrenori, metode de antrenament, cluburi, organizare competiţională, marketing, vizibilitate media şi orice altceva consideraţi necesar.

Normal, trebuie să ofer şi eu o idee: împărţirea cluburilor în divizii valorice, cu promovări şi retrogradări, un sistem asemănător celui folosit în sporturile pe echipe. Cred că ideea apartanenţei la o echipă se constituie un factor motivant foarte important pentru individ, asigurându-i una din cerinţele primare, respectiv nevoia de apartenenţă la grup.

Modelul este folosit de celelalte ţări, cultura spiritului de echipă stând la baza organizării activităţilor în ţări precum SUA sau Australia, cele mai importante în nataţia mondială.

Recent am citit pe un forum italian despre înot, emulaţia creată cu ocazia competiţiei rezervate cluburilor din liga a doua valorică.

Dacă sporturile de echipă produc audienţă, de ce să nu promovăm înotul ca pe un sport de echipă?

Spune şi celorlalţi:

M.Olaru intervine:.... total in acord cu Sabin, care in mod pasnic si deloc agresiv (cum sunt antrenorii, ahtiatii dupa performanta...., cum am fost si eu !)propune cu inocenta incepatorului - propune "solutia finala" / cu rf. la activita din baza piramidei....; bravo Sabinule, incep sa ma gandesc mai atent la tine, dar asta nu-ti da dreptul sa nu folosesti adresa mea de email...., o stii doar !

Sabin

Am absolvit Facultate de Educaţie Fizică şi Sport cu specializarea nataţie. În prezent predau cursuri de înot şi particip la competiţii masters de înot. Vino şi tu în Echipa Mea de Înot!
4 responses to “Echipa înotătorilor”

1. prof. Mircea Olaru
23 august 2010 la ora 3:09 PM | Link permanent

eu am 74 de ani si traiesc din amintiri…; iata 'una' - eram student in ultimul an la ICF(1963), in ultimul semestru am avut de parcurs si Cursul de Organizare a EFS, Conf. regretatul Emil Ghibu.

La prima lectie a cursului Dl. prof. a rostit urmatoarele cuvinte, pe care eu le pot reproduce deaorece mi-au lasat o impresie adanca:”de cate ori veti avea insuccese sau intampinati greutati, nu dati vina pe sportiv, pe antrenor sau conditii materiale etc….., incercati sa ORGANIZATI temeinic si realist activitatea ce-o defasurati; asa vor disparea nereusitele vs.”.

In acea perioada era in mare voga activitatea lui Bella Karoly iar dl. prof. Ghibu, care era si secretar al CNEFS, deci direct legat de performanta…, ne explica cum a organizat Bella activiattea la Onesti…, era ca o poveste foarte palpitanta….

Ideia de a organiza un campionat de inot/copii, pe echipe (liga 1, liga 2 etc) ar face parte din ‘organizare’ iar calea este buna. Ce ne impiedica s-o ‘facem’…? Asta stiti si voi cum stiu si eu.

In viata noastra exista 2 mari cerinte care pot genera armonie, reusite:

o cat mai buna adaptabilitate la schimbari (a) si ....

o cat mai buna comunicare (intelegere) intre noi (b).

Fara aceste 2 cerinte, totul va fi o continua zbatere.
Eu pot spune ca putinele mele succese le-am datorat si acestor 2 cerinte; adaptabilitate…. – pai
cand am terminat ICF-ul si am ajuns antrenor la Viitorul, singurul ns. bazin acoperit (Floreasca) era arhi+arhi ocupat… dar eu am remarcat ca intre ora de incepere a cursurilor scolare (copii erau de 10 ani /cl.V-a) si terminarea antrenamentului de polo, exista o fereastra de 90-120 min. in care nimeni nu mai era in bazin.

In felul acest am fost obligat sa renunt la a mai pune culoarele, am facut antrenament numai pe latime si numai cu exercitii in viteza… iar rezultatul a fost ca in toamna care a urmat, echipa mea era ‘fruntasa in productie’…, eu am fost numit coodonator al pregatirii copiilor in bazin (de unde nici nu aveam loc de un singur culuar…), iar antrenamentele tuturor copiilor din Buc. se desfasurau conduse de subsemnatul (1), la microfon(2) si pe latimea bazinului(3) … adaptabilitatea…. si atunci ‘cineva’, dintre ‘colegi’ a relatat cum ca sunt ‘fiu de avocat’ si la scurt timp, am fost schimbat; motivul oficial a fost ca devenisem ‘prea autoritar’… va dati seama ce insemna sa conduci lectia a 90 de copii, pe latimea bazinului (de regula erau 3-4 serii), prin microfon (‘sefii veneau tiptil si se uitau pe geamurile din holul bazinului… dece…? deoarece eu nu permiteam nici o asistenta, afara de colegi, in tribune); ei, aici am gresit – comunicarea ds. care aminteam mai inainte a fost deficitara si ‘experimentul’ s-a dus naibii….

Deci noile conditii din tara pot genera un fel de Liga 1 etc(adaptabilitate) mai ramane ‘ comunicarea’ … uf, aici vor fi probleme…. Eu va doresc succes …….


2. Sabin
13 august 2010 la ora 8:39 PM | Link permanent

Exact! Nu trebuie să inventăm! S-au ocupat alţii, noi trebuie doar să facem ca ei. Din păcate, cazul meu, nu reuşesc să-mi conving şefii de oportunitatea unui club de înot organizat după modelul celor din vest. De fapt de oportunitatea clubului de înot …
Poate dacă ar face un drum până la Budapesta zilele astea…
Salutări !


3. delicios
12 august 2010 la ora 12:23 PM | Link permanent

O, da! Ce sa facem pentru mai bine? Cine trebuie sa actioneze?
In orice domeniu conteza “oamenii cu care defilam” si “aliantele” pe care ne bazam!
Organizarea? Nu trebuie sa facem pionierat! E destul sa observam un sistem care functioneaza, dintr-o tara civilizata (noi mai avem pana la stadiul acesta…) si sa-l aplicam, simplu si eficient.
Copii vor sa inoate! Parintii ii duc de mici la acest sport si ii sustin.
Dar cu cine sa inoate si unde? Avem antrenori? Avem baze sportive? (pe ici, …pe colo…)
Banii… fara fonduri, fara sponsori, fara interese financiare nu poti vorbi de performante.
Totusi, bani s-ar mai gasi, dar cine sa faca proiecte? Fondurile europene sunt destinate infrastructurii, sanatatii, invatamantului, sportului, dar… stim cu totii cum se cheltuie/ raman nefolosite aceste sume de bani!!
Din pasiune si dedicatie se obtin rezultate, dar nu ne putem baza numai pe atat, trebuie sa existe interes si oamenii care pot sa schimbe ceva trebuiesc recompensati pe masura muncii lor.
Toate “relele” vin de la (“derutatii”) legiuitorii nostrii, care nu ofera un cadru legislativ necesar! N-avem legi, n-avem metodologie, domenii intregi raman, astfel, fara organizare, functioneaza asa,… dupa ureche.
Teoretic, prin prerogativele conferite de Constitutie (legea fundamentala), am putea pune bazele unui proiect legislativ pe care sa-l supunem dezbaterii publice (baza materiala, logistica, finantare, drepturi, obligatii, conditii, functionare si altele).
Cei care vor si se pricep ar trebui cu adevarat sustinuti! Ce ziceti: tinerii vs “dinozaurii”?

Va dorim o vara fierbinte si frumoasa!
Sper ca sunteti toti (iubitorii de inot) la Budapesta! Go, go Camelia Potec!

Salutari speciale pentru Sabin,


4. Servicii Web Design – Creare Web Site – Realizare Site » Blog Archive » Servicii Web Design – Oferta
Servicii Web Design – Creare Web Site – Realizare Site » Blog Archive » Servicii Web Design – Oferta
6 august 2010 la ora 12:37 PM | Link permanent

[...] Echipa înot?torilor | http://www.swim.ro [...]

No comments: