Saturday, September 8, 2018

Un 'loby' de pomina ....

Eu am devenit ‘internaut’ din 1993, cand Dan Cernea m-a invatat cum sa ma descurc…. evident ii multumesc chiar daca in timpul lectiilor a luat si o linie cu care ‘ma pedepsea’…., eu eram antrenorul Mariei, o fatuca minunata si buna brasista dar al ei tatic ma considera un elev cam limitat si uituc…. 
Pana la urma, Dan s-o dus in Belgia dupa ce recuperase 36 de apartamente ale familiei…., cand a vazut ca avocatii il cam trageau pe sfoara atunci a mai facut inca o facultate (cea de Drept, el era inginer mecanic) devenind propriul sau avocat.’Misto’ barbat, l-am apreciat. 
Dupa ceva ani, a aparut Faceboockul asta de care sper sa ma lecuiesc odata si odata (ultima experienta cu ei este acest ‘loby’ care l-am promovat, ca reclama si mi-au luat 5 dolari…, dar stai sa vezi, numai dupa ce m-au fraierit sa platesc ritmic, lunar, un abonament din ce in ce mai mare).  
“Mentorul’' acestei retele, Dl.’ Zaharescu’, a facut o retea fara sfarsit si asa a ajuns, in scurt timp, un adevarata miliardar, n-am ce-I reprosa, ca toti etnicii sai, este un baiat destept….).

Loby-ul asta a aparut, asa din senin…. Intr-o clipa am gandit ca propunerile mele nu au niciun defect… si ca, musa-i, vor fi aprobate, mie urmand a mi se ridica o statuie in fatza Primariei Sect 1 Buc.....

Singurul meu noroc in aceasta ‘intreprindere’ a fost ca l-am intalnit pe Dorel Albutiu, fost si el clujan…, acum un ‘very well citizen al orasului capitala a unui continent, oras cu numele Perth. Noroc cu Skype-ul asta ca cei 8.000 de km care ne despart nu mai au decat o valoare simbolica…, mai greu este cu orar diurn, el este cu 5 ore inaintea noastra.

Ne-am chinuit amandoi sa scoatem un text, care urma sa fie aplaudat (mai ales de cei din FINA - TECHNICAL SWIMMING COMMITTEE, in randul caruia se afla si o  romanca, Camelia Potec, o adevarata sansa pentru proiectul meu….).

Dar Dorel mi-a atras atentia…, nu-l poti trimite, asa ‘tam/nesam’, trebuie sa ai cat de cat niste aliati; pai ‘aliatii’ mei sunt cei cca. 2000 de ‘pretini’ din reteau FB asa ca iata dece a aparut acest ‘loby’ (va spun un mic secret…., dintre cei invocati sa participle la acest eveniment (platit cu 5 dolari…) UNUL singur s-a gandit sa-mi scrie ceva, intrebandu-ma despre ce fel de lobi este vorba, despre cei frontali sau occipitali si asa am incheiat aventura numita ‘’loby").

Acum sa trecem la ceea ce ma doare…, la scrisoarea catre FINA

Explicatii:

Exista 4 procedee clasice de inot: la 2 din ele (Freestyle, Backstroke), mai de multa vreme , s-a aprobat ca inotatorul sa nu mai atinga cu palma peretele in cazul intoarcerilor… dar la Bras si Fluture obligatia continua in mod hilar si illogic (cred eu).

DECE ?
Eu zic ca este firesc ca pentru toate cele 4 procedee FINA LAWS sa aiba o simpla mentiune: ‘la intoarcere inotatorul este obligat sa atinga peretele cu orice parte a corpului’; bineinteles ca si Brasisiti sau Fluturistii vor adopta tehnica celor de la Freestyle sau de la Backstroke care intorc atingand peretele doar cu talpile(in cuprinsul Regulamentului urma sa se precizeze cert in ce conditii pot Brasistii si Delfinistii sa execute intoarcerea, adica, fara ca vreun moment miscarea lor de inaintare sa aibe vreun momen cand ei ‘inoata’ pe spate…. ).

Asta era prima mea propunere…

A doua este legata de evolutiile istorice ale tehnicilor, ale celor 4 procedee….

Inaintea celui de-al 2-lea RM, UNII BRASISTI (nemti, Erich Rademacher, 1927) AU INCEPUT A INOTA Bras DUCAND BRATELE NU PRIN APA ASA CUM SE STIE DE TOATA LUMEA CI PE DEASUPRA.., TREPTAT ASA S-A OFICIALIZAT PROCEDEUL distinct fatza de Bras - Fluture cu picioare  Bras…

Prin 1935, in USA, un American ( tot de origine nemteasca, Jack Seig, Iova Univ, antr. David Armbruster !!) incepe sa inoate fluture cu ondulatii delfin; toti au sarit in sus si s-au opus, apoi a venit Razboiul si cand s-au linistit apele…, 2 maghiari (Tumpek si Accs, 1952) au reluat tehnica cu ondulatii (se laudau ca ei ar fi inventat-o…)

Pana la urma in 1 Jan. 1953, FINA a acceptat ca procedeul Fluture sa fie inotat fie cu picioare bras…,  fie cu ondulatii, fiecare cum dorea.

Anii au trecut, fluturele dolphin a invins categoric (vezi M.Phelps) si vechiul Fluture bras a fost treptat uitat.

Eu cred ca asta este de nemeritat (ciudat, eu ca inotator, am fost delfinist….) si acum simt ca intre cele doua forme de Fluture exista asa mari diferente incat ele se pot relua, oficializa, separat.

Deci vor exista probele de 50m, 100m, 200m, ‘Fluture cu picioare Bras’, fiecare cu recordurile respective, cu clasamentele obisnuite, etc.

Daca se accepta propunerea mea, prĂ©cis ca va creste concurenta in piscine, sportivii vor putea alege si alte cai de afirmare si nu vad dece ar fi rau sa existe aceasta ‘veche/noua’ proba de inot Fluture, dar cu picioare bras….?

To : FINA BUREAU, FINA - TECHNICAL SWIMMING COMMITTEE

Domnilor,

EU incerc a fi cat se poate de concis….

sunt un fost antrenor, acum am ajuns la 83 de ani…

Asa a fost viata, ca eu sa fiu mereu atent la  frumoasa activitate desfasurata de FINA si in mod special la problemele de inot (mai ales cele de inot sportiv, piscina).

daca cele scrise de mine vor avea sansa de a fi citite, poate ca atunci ar fi cazul sa vorbesc MAI MULT si despre mine….; din acest motiv, incerc sa fiU cate se poate de concis, la ‘obiect’…

Sustinerea analizei tehnice a celor propuse de mine, isi va avea locul la INTERPRETATION FINA Swimming Rules …, dar pana atunci iata propunerile pe care vi-le prezint spre analiza; as fi onorat daca as primi un raspuns de la voi.
Deci:

1/ The Turns la toate cele 4 procedee si in probele de inot Mixt-Individual propun ca pentru acest subiect sa fie introdus urmatorul text: ”in toate probele de concurs, intoarcerile pot fi facute atingand peretele cu oricare parte a corpului”

2/ Introducerea alaturi de cele 5 procedee de concurs recunoscute official de catre FINA (Freestyle, Backstrocke, Breastrocke, Fluture Dolfin si Mixt-Inidvidual) al unui al 6-lea procedeu individual, adica a clasicului ‘Fluture cu picioare Bras’(50m,100, 200m). Aceste probe vor fi separate, distincte, fata de cunoscutul procedeu ‘fluture- dolfin, deci vor fi individuale, vor avea propriile recorduri, titluri sau clasamente.

Argumentez ca performantele in probele de Fluture Dolfin, realizate in ultima perioada, pe plan mondial sau national, etc.
fac ca tehnica clasica, cea de ‘fluture cu picioare brassa apara ca fiind net deferita de cea care in 1953 a fost aprobata de FINA ca procedeu oficial (ciudat, eu am fost un ‘delfinist’, in 1954, la Rostock/DDR am reusit sa inot 100m in 1’.06’,10/ performanta asta, atunci era a 5-a pe plan mondial al momentului…).

Deja, simt ca am scris prea mult pentru promisiunea de a fi cat se poate de concis, deci – inchei:

In asteptarea unui raspuns pe aceste teme, va doresc, la toti, multa sanatate si reusite depline in tot ceea ce faceti.

Prof. Mircea Olaru, Bucuresti, Romania
==============================
To: FINA BUREAU, FINA - TECHNICAL SWIMMING COMMITTEE 

GENTLEMEN


I WIIL DO MY BEST TO BE THE BEST CONCISE I CAN.


I AM AN EX-TRAINER IN SWIMMING, AT THE AGE OF 83.


ALL ALONG MY TRAINING CAREER I PAID ATTENTION TO ALL THAT BEAUTIFUL ACTIVITY THAT WAS CARRIED ON BY FINA, EXCLUSIVELY AT SWIMMING PROBLEMS, SPECIALLY THOSE INVOLVED I SPORTS SWIMMING IN THE SWIMMING POOLS.


IF BY ANY CHANCE WHATEVER IS I WRITE HERE,  WILL BE READ BY THOSE INTERESTED IN MY OPINION, AND IF THIS IS THE CASE, MAYBE IS BETTER TO MENTION FEW THINGS ABOUT MY INVOLVEMENT ALONG MY CAREER IN SWIMMING, IN THE SHORTEST WAY POSSIBLE. 


1. The turns for all four swimming procedures, and also in swimming samples for Mixed and also Individual, I purpose that for this subject, to introduces the following text: In all five competitions, the turn around should be allowed to be executed by touching the wall with any part of the body.


2. The introduction along the five procedures in competitions known officially by FINA (Freestile, Backstroke, Breaststroke, Butterfly Dolphin, and Mist Individuals) of a 6’th individual procedure, more like the classic Butterfly with Bras legs”(50m, 100m, 200m). These procedures to be separate, distinct compared to competitions Butterfly Dolphin, so that they remain individual, with their own records, titles or rankings. 


I want to argue that the performances of the samples Butterfly Dolphin, achieved in the last period, on a model or national levels, have showed that the classic technique as in Butterfly with Bras legs movement, to appear complete different to the one back in 1954 as being proved back then by FINA, as being an official procedure, which is strange, since I was a Dolphin swimmer back in 1954 at Rostock DDR where I managed to swim 100m in 1’ .06’ 10, being classified back then on the 5th position on world competitions at that time. 


I an with great interest waiting to hear your opinions on this report. I wish you all the best in your future achievements. 


Prof. MIRCEA OLARU, BUCAREST, ROMANIA.  





Dorel Albutiu, Perth.

No comments: