Thursday, April 7, 2011

Avem absoluta nevoie de un ‘Recensamant sportiv’.....
Avem absoluta nevoie de un ‘Recensamant sportiv’.....

Am folosit ghilimelele deaorece un asemenea recensamant a existat, inainte de ’89; era numit ‘Evaluarea potentialului bio-motric al elevilor’, apartinea centrului de cercetari al EFS, condus, pe rand, de prof. Rodica Siclovan, Dr. Ped. Nicu Alexe, Cerc. Pierre de Hillerin iar din ‘staful’ acestui elevat institut al sportului, mai faceau parte multe nume prodigioase pt desvoltarea EFS-ului in Romania [ Mazilu, Focseneanu, Shor si multi altii pe care nu-i mai amintesc din motive de echilibru al materialului de fata].

translate by 'Google':

I used quotes because there was such a census, before '89, was called 'bio-motor assessment of students' potential', belonged to the EFS Research Center, led alternately by Rodica Siclovan Prof. Dr. Ped. Nicu Alexe, Cerc. Pierre Hillerin and the 'staff,' the lofty institute of sport, more were part of many names for desvoltarea EFS's prodigious in Romania [Mazilu, Focseneanu, Shor and many others that no longer remember the reasons for material balance front].

Cercetarea lansata de Mazilu, Focseneanu s.a., viza inregistrarea, odata la 5 ani, a asa numitului ‘potential biomotric’ al tinerei generatii.

In timp s-a constatat, cu ingrijoarare si chiar jena ca indicatorii acestui general ‘potential bio-motric’ SCAD de fiecare data, iar cifrele alarmante, au determinat regimul acelor ani sa cam renunte la acest ‘recensamant’; initiatorii lui, au fost, treptat, ‘trasi pe dreapta’ iar odata cu ’89, cercetarea, cu regret o scriu - chiar a disparut din vederilor noastre, ale tuturora.....!!!!!

In conditiile actuale , cand EDUCATIA si unul din mijloacele ei [invatamantul] sunt in plina framantare, mai ales pe probleme discutabile [ vezi salariul, vezi ‘prestatia’, vezi organizarea = educatia tinerei generatii...] un recensamant EFS ar pica exact ‘la tzanc’ sau ‘ ca nuca in perete’....?! Dece ....?

Deoarece, este mai mult ca sigur ca daca pana in ’89 curba potentialului bio-motric era in scadere jenanta...., mai mult ca sigur AZI aceasta curba o pot intui ca fiind mult mai jos, daca nu – chiar in ‘cadere libera’.

Putem sa nu facem acest RECENSAMANT..... si asa scapam de o bataie de cap penibila... dar, oare este bine sa renuntam ?

Cei care doresc sa ridice ‘din cenusa’ acesti tineri, viitorul neamului nostru, ar trebui sa ia taurul de coarne si s-o faca !

Recensamantul EFS este o obligatie a celor mai in varsta specialisti din domeniu; ei trebuie cautati si ‘reactivati’ iar eu sunt, absolut sigur, ca profesionalismul acestora se va manifesta, asa cum se manifesta pe vremurile trecute cand, stiind chiar ca munca lor are o rezultanta intolerabila pentru regimul comunist, munceau si aveau curajul asumarii raspunderilor acelui ‘recensamant’.

Apelul meu, asa cum a fost si cel legat de ‘Gala Palestrika’ are toate sansele de a ramane fara rezultat si stau si ma intreb ‘oare dece’...? Atata dezbinare a fost sadita, cu ardoare, intre noi, ca iata, nu mai putem face nimic..., pacat !

Dar poate ma insel.......; tare mi-as dori acest lucru !

No comments: