Wednesday, January 5, 2011

Vrei sa stii cat traiesti?

05 ianuarie 2011 .. Sursa: DiscoveryNews
Vrei sa stii cat traiesti?
Afla cu ce viteza mergi




Un ultim studiu in domeniu sustine ca exista o legatura evidenta intre longevitate si viteza banalului mers pe jos. Cu alte cuvinte, persoanele varstnice care se straduiesc sa-si mentina un mers vioi, in tempo alert, traiesc mai mult decat cei care merg incet, in stilul caracteristic batranilor.

Studiul nu dicteaza in mod automat ca batranii cu mers incet sunt condamnati sa moara mai devreme, ci sustine ca un mers vioi este un semn indubitabil al unei stari de sanatate bune, care duce, evident, la sporirea sanselor de a atinge o varsta mai inaintata decat media.

"Nu vrem ca afirmatiile noastre sa fie luate ad literam, iar batranii sa isi forteze organismul pentru a merge mai repede, in speranta unor ani in plus de trait. Din contra, multe persoane varstnice au probleme de sanatate care le interzic categoric o intensificare a efortului fizic", ne asigura dr. Stepahnie Studenski, gerontolog in cadrul Universitatii din Pittsburg si co-autor al studiului.

Pe de alta parte, s-a observat o stransa legatura intre viteza de deplasare si procesul de imbatranire, nu doar la om, ci la toti reprezentantii regnului animal. Bunaoara, odata ce animalele de companie incep sa imbatraneasca, au nevoie de opriri de odihna tot mai dese, in cadrul plimbarilor de dimineata.

Chiar si exemplarele de viermi din specia Caenorhabditis elegans, care se deplaseaza mai incet, mor mai repede decat exemplarele de aceeasi varsta care au dus o viata mai activa.

Pentru a testa acesta teorie, cercetatorii americani au strans date culese de la aproximativ 35.000 de persoane care au depasit varsta de 65 ani.

In afara de varsta si sex, timpul necesar unei persoane in etate pentru a acoperi, in mers, o distanta de cativa zeci de metri, este una dintre cele mai bune metode de a prezice daca persoana in cauza va mai fi in viata peste inca 10 ani.

Sursa: DiscoveryNews
Iar eu sunt tare curios cum apreciaza asta....??

No comments: