06 decembrie 2010
Varsta conteaza mai putin decat stilul de viata
Un stil de viata nesanatos aduce prejudicii mai grave sanatatii si vigorii decat inaintarea in varsta, arata un studiu german, realizat pe sportivi.
Paradoxal, persoanele varstnice sportive au adesea performante mai bune decat sportivii mai tineri si au nevoie de mai putin antrenament pentru a ramane in forma - cu conditia sa fi dus o viata sanatoasa, arata studiul, realizat cu participarea a 600.000 de alergatori de maraton si semi-maraton.
Reducerea performantelor, determinata de varsta, apare abia dupa varsta de 54 de ani si este foarte lenta.
Peste 25% dintre participantii cu varsta de 50-69 de ani se apucasera de alergari abia de 5 ani sau mai putin, si totusi erau apti sa ia parte la maratoane.
Ceea ce afecteaza sanatatea si forma fizica e mai degraba stilul de viata nesanatos, care isi pune amprenta mult mai devreme asupra fortei si rezistentei.
Obezitatea, fumatul, lipsa exercitiului fizic sunt factori care deterioreaza sanatatea in mult mai mai mare masura decat imbatranirea.
Activitatea fizica constanta - cel mai bun remediu impotriva imbatranirii
In jurnalul “Arhivele Medicinei Interne” a fost publicat, in luna ianuarie, un studiu, realizat de “Colegiul Regal din Londra”, care demonstreaza faptul ca oamenii activi din punct de vedere fizic sunt mai tineri din punct de vedere biologic.
Echipa de cercetatori, condusa de Lynn F Cherkos, a examinat ADN-ul si lungimea telomerilor leucocitari a 2410 gemeni. Leucocitele sunt prezente in sange si au rol in apararea impotriva infectiilor, iar telomerii sunt localizati in capatul leucocitelor si reprezinta un factor de predictie al varstei si bolilor corelate cu imbatranirea.
In cadrul studiului s-a descoperit ca persoanele care au efectuat exercitii timp de 199 de minute pe saptamana (aproximativ 3 ore si 20 de minute) au avut, in medie, cu 200 de nucleotide mai mult decat cei care au exersat doar 16 minute pe saptamana, adica cei care au efectuat exercitii erau in medie cu 10 ani mai tineri (10 ani „biologici”, desi calendaristic aveau aceiasi varsta).
Studiul dezvolta doua idei principale si anume: una conform careia exercitiile ar trebui sa se afle la baza piramidei unei vieti sanatoase si alta care arata ca este mai bine sa fii putin supraponderal, dar cu o masa musculara mai dezvoltata si cu un corp antrenat, decat sa fii slab, dar neantrenat.
No comments:
Post a Comment