Thursday, July 29, 2010

"Catre toate sectiile de inot < Mircea Olaru"

-->
FEDERATIA ROMANA DE NATATIE SI PENTATLON MODERN
ROMANIAN SWIMMING AND MODERN PENTATHLON FEDERATION
FONDATA – 1930 FOUNDED – 1930
Romania, 021972 Bucuresti, str. Maior Coravu Nr.34-36, sect.2
Tel / Fax: +40-21-324 98 12
+40-21-324 92 35
Bucureşti, 17 Iunie 2010
C ă t r e
TOATE SECTIILE DE INOT
AFILIATE LA
FEDERATIA ROMANA DE NATATIE SI PENTATLON MODERN
În ultimii ani, Federaţia Romana de Nataţie şi Pentatlon Modern a constatat repetate deficienţe apărute în teritoriu la capitolul respectării disciplinei metodice privind alcătuirea şi aplicarea instrumentelor de planificare la înot. În dorinţa asigurării cadrului optim de realizare a creşterii indicilor valorici în procesul de instruire sportivă, dar mai cu seamă stopării tendinţei îngrijorătoare, constatată în ultima vreme în rândul tehnicienilor, de-a forţa de timpuriu performanţa sportivă la copii şi juniori, Colegiul Central al Antrenorilor a analizat şi aprobat în şedinţa din 16 Iunie 2010 următorul plan de măsuri:
1.- Începând cu sezonul competiţional de toamnă-iarnă 2010 (septembrie-decembrie), vor intra în vigoare noile reglementări privind Regulamentele de concurs ale competiţiilor din Ciclul I. de pregătire. Astfel, Campionatele Naţionale ale Juniorilor II şi Campionatele Naţionale de Juniori din această perioadă, vor fi înlocuite cu Campionatele Naţionale de Semifond (separat pentru copiii de 11-13 ani şi separat pentru juniori);
Obs. I: Inotul semi-fond, de anduranta, trebuie sa constituie baza pregatirii la inot dar numai in conditiile folosirii unei tehnici de inot corecte; in aceste conditii, eu as asocia, la aceste probe si proba BEST ( vezi materialul publicat cu cateva zile in urma „regulament de concurs best”)....
2.- Tot în Ciclul I (sezonul de toamnă-iarnă), la Campionatele Naţionale Sen.+Jun. (bazin 25m.) vor avea acces NUMAI sportivii seniori şi juniori I. Nu vor mai fi admişi în concurs sportivii juniori II.
Obs.II: din contra toti juniorii (I+II) trebuie admisi sa participe in seliile eliminatorii iar cei care se califica in finaele de dupa amiaza, reprezinta cert valori, exceptii care trebuie tratate in mod corespunzator; dar asa dupa cum spuneam – aceste campionate, de fapt fiecare intrecere nationala trebuie sa fie precedata de o testare a eficientei de inot, de verificare obiectiva a ethnicii corecte
3.- În Ciclul II, Campionatul Naţional „OPEN” din sezonul de primăvară 2011 (martie-aprilie), va fi înlocuit cu Campionatul Naţional de Seniori şi Juniori (bazin acoperit), funcţionând după regulamentul C.N.Seniori+Juniori - bazin descoperit din vară (deci cu DOUĂ clasamente: SEN. şi JUN.);
Obs. III: nu mai inteleg in cate cicluri (mezocilcuri) de pregatire se imparte anul sportiv; dupa consumarea Ciclului 1 si a Ciclului 2 (in primavara) cei care nu accend la LOT ce fac...? Nu le luati ’jucaria’ ! Eu, din contra as ’pune’ in August un Concurs National cu toti protagonistii, chiar si cei care se intorc dupa diferitele intreceri internationale; deci: cate Cicluri avem...?
4.- Instrumentele de planificare (planurile anuale de pregătire şi obiectivele de performanţă) pentru sportivii componenţi ai loturilor naţionale vor fi trimise la Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon Modern pe adresa sa de e-mail: frnpm@swimming.ro până la data de 15 octombrie a fiecărui an. Planurile anuale de pregătire şi obiectivele de performanţă vor fi consemnate pe formularele tipizate ale federaţiei, menţionând obligatoriu atât cantitatea planificată a pregătirii cât şi calitatea acesteia (planificarea în procente a pregătirii pe zone de efort);
Obs.IV: „Intrumente” ? „Documente” = acest termen este adecvat gandirii obiective, stiintifice; „Instrumente” ar fi suita de exercitii si mijloace (specifice, nespecifice) cu care se jongleaza gradarea si dozarea pregatirii, a efortului, in functie de periodizare asa cum rezulta din ’documentele de planificare’, ce parere aveti, ami resepctam etrminologia si TEFS ?
5.- Obiectivele de performanţă (OP), sub forma cifrelor de timp (şi de loc acolo unde este cazul) pe care sportivii selecţionabili în loturilor naţionale trebuie (sunt programati) să le realizeze în competiţiile oficiale de obiectiv ale FRNPM, vor fi comunicate federaţiei însoţite de obiectivele intermediare ( pe ciclul I. şi ciclul II.) ale anului competiţional respectiv. Ele vor prezenta valori realiste pe baza cărora, în Colegiul Central al Antrenorilor, vor fi alcătuite loturile naţionale sub forma lor finală;
Obs.V: A nu se uita ca o periodizare pe 3 cicluri, incumba FRN-uli si sustienrea bazei mai largi a sportului de performanta, adica acei anonimi care nu s-au afirmat dar tare si-ar dori acest lucru si din motive independente de dorinta lor sunt cam exclusi de la ’masa’ festiva....!!!
6.- Înregistrări de antrenament: Lunar, la încheierea fiecărui microciclu de 4 saptamâni, antrenorii sportivilor componenţi ai loturilor naţionale vor trimite pe adresa de e-mail a FRNPM
(frnpm@swimming.ro) rezultatele înregistrate în proba de control săptămânală a pregătirii specifice: 2000m.Liber. Menţionăm că această probă de control este obligatorie la toţi sportivii, indiferent de specializare. În ciclul I proba de control va fi efectuată saptămânal, urmând ca în ciclurile II şi III decizia privind frecvenţa acesteia să revină antrenorului, respectând cerinţele etapei. Toate probele de control vor fi însoţite obligatoriu de înregistrarea pulsului (frecvenţei cardiace) pe cele trei valori consacrate :
P1 = pulsul înainte de începerea exerciţiului ;
P2 = pulsul înregistrat imediat după probă ;
P3 = pulsul înregistrat după 1 minut de la P2 ;
Obs. VI : se pare ca lipseste, din greseala, punctul 7 ; nu-i bai... dar lipseste ! Proba de 2000m liber pentru un brasist... ? Nu mai avem grupe de sprint, demi-fond, fond, bras+fluture, procedee alternative/ concomitente, samd ? Si daca antrenorii ‘’mint’ in rapoartele lor... ? Revin din nou la proba eficientei : 50 m, 4 procedee, (Tempo, Timp)... o ‘’joaca’ interesanta mai ales daca sunt si premii pt cei care cresc eficienta... ?!
8.- Participarea sportivilor componenţi ai loturilor naţionale în competiţiile internaţionale amicale, de verificare sau de altă natură, cu excepţia competiţiilor de obiectiv ale loturilor naţionale, va fi condiţionată de îndeplinirea următoarelor instrucţiuni obligatorii:
- În Ciclul I – sportivii componenţi ai loturilor naţionale pot fi înscrişi în orice probă de
concurs pe distanţe începând cu 400m. sau mai mari. Este interzisă în această
perioadă (Ciclul I.) înscrierea sportivilor din loturi la probe mai scurte de 400m.
(indiferent de specializarea acestora);
Obs.VII : eu as dedica Ciclul I tocmai Spintului ( si tehnicii/ BEST), urmand ca in Ciclul urmator sa ma inham la adevarata rezistenta (in regim de viteza/ pt ca stiu care-i viteza inca din Ciclul I)
- În Ciclul II şi Ciclul III – înscrierea sportivilor componenţi ai loturilor naţionale în
competiţii internaţionale amicale şi de verificare se va face cu aprobarea federaţiei
conform prevederilor din instrumentele de planificare şi cerinţelor etapei. Scopul
principal va fi subordonat realizarii sarcinilor care să conducă la realizarea
performanţelor propuse pentru competiţia de obiectiv a sezonului.
Obs.VIII : se pare ca exista si un Ciclu III... dar numai pt Elita... ce facem cu cei care nu-s in lot... ; ii lasam sa plece cu parintii la mare sau in Grecia.... ; nu neglijati baza celor care doresc, totusi, performanta dar nu au cum s-o mai faca..., pt ei ‘’anul’ este terminat !
În vederea aplicării corecte a acestor măsuri, FRNPM va susţine mai multe prelegeri cu caracter tehnic la Cursul său de perfecţionare a antrenorilor din luna septembrie 2010. Antrenorii sunt rugaţi să citească cu atenţie noile Regulamente, astfel încât rezultatele din competiţie să reflecte efortul CORECT depus în instruirea sportivă din primul ciclu de pregătire de după VACANŢA şcolară.
Obs.IX : tare as vrea sa particip si eu, in calitate de observator – nu se senator..., la aceste consfatuiri....
Hotărârea Colegiului Central al Antrenorilor va fi notificată în cel mai scurt timp cluburilor şi asociaţiilor sportive cu secţii de ÎNOT afiliate la FRNPM.
Obs. V : nu va grabiti..., mai reflectati... ! Nu-i uitati de profesorii care ne-au invatat EFS.... ; sunt batrani, pensionari si uitati – iar voi mergeti inainte cu niste ‘’bombe’ teribile, of Doamne !
Pe site-ul FRN aveati postate cele 21 de porunci ale antrenorului care l-a lansat pe Marck Spitz... chiar nu le mai cititi deloc... ? Sau nu stiti cam ce crede Bob Bowman ds. Pregatirea de top... ? click - aici
Vă prezentăm mai jos Regulamentele de concurs pentru Campionatele Naţionale de Semifond (copii 11-13 ani şi juniori) introduse în calendarul competiţional la înot din toamna acestui an.
EU va doresc mult uscces !
COLEGIUL CENTRAL AL ANTRENORILOR
ANTRENOR FEDERAL
Prof. Octavian TILEAGĂ
CAMPIONATUL NAŢIONAL DE SEMIFOND
COPII 11-13 ANI
( Bazin acoperit 50m - iarna)

PARTICIPANŢI: Fete 11-12 ani şi Băieţi 12-13 ani.

Competiţia se desfăşoară după sistemul seriilor contracronometru. Înscrierea unui sportiv în probele de concurs se face PE PROCEDEE, participarea sa fiind obligatorie la ambele probe de concurs ale procedeului în care se înscrie. (Ex: 100m.L+400m.L sau 100m.S+400m.S sau 100m.B+400m.B sau 100m.F+400m.L.)
PUNCTAJ: se punctează primii 8 (opt) sportivi după sistemul 9, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 puncte.
CLASAMENTE: individual pe procedee şi sexe. Pe secţii prin cumularea punctelor obţinute de sportivi în probele individuale.
Atenţie!!! Clasamentele finale pe procedee se fac prin cumularea timpilor din proba scurtă cu cea lungă (100m.+400m.).
TITLURI ŞI PREMII: câştigătorii probelor vor primi titlul de CAMPION DE SEMIFOND şi diplomă. Sportivii clasaţi pe locurile II şi III vor primi diplome.
PROBELE COMPETIŢIEI:
LIBER: 100m.Liber+ 400m.Liber; SPATE: 100m. Spate + 400m. Spate;
BRAS: 100m.Bras + 400m.Bras; FLUTURE: 100m. Fluture + 400m. Liber;
PROGRAMUL CONCURSULUI:
ZIUA I-a
REUNIUNEA I-a, ora 10.00 REUNIUNEA II-a, ora 17.00
1. 100 m Fluture fete 11 ani 5. 100 m Fluture băieţi 12 ani
2. 100 m Fluture fete 12 ani 6. 100 m Fluture băieţi 13 ani
3. 400 m Spate băieţi 12 ani 7. 400 m Spate fete 11 ani
4. 400 m Spate băieţi 13 ani 8. 400 m Spate fete 12 ani
ZIUA II-a
REUNIUNEA III-a, ora 10.00 REUNIUNEA IV-a, ora 17.00
9. 400 m Bras fete 12 ani 13. 400 m Liber (clas.craul) băieţi 13 ani
10. 400 m Bras fete 11 ani 14. 400 m Liber (clas.craul) băieţi 12 ani
11. 100 m Liber băieţi 13 ani 15. 100 m Spate fete 12 ani
12. 100 m Liber băieţi 12 ani 16. 100 m Spate fete 11 ani
ZIUA III-a
REUNIUNEA V-a, ora 10.00 REUNIUNEA VI-a, ora 17.00
17. 100 m Bras fete 11 ani 21. 400 m Bras băieţi 12 ani
18. 100 m Bras fete 12 ani 22. 400 m Bras băieţi 13 ani
19. 400 m Liber (clas.flut.) băieţi 12 ani 23. 100 m Liber fete 11 ani
20. 400 m Liber (clas.flut.) băieţi 13 ani 24. 100 m Liber fete 12 ani
ZIUA IV-a
REUNIUNEA III-a, ora 10.00 REUNIUNEA IV-a, ora 17.00
25. 400 m Liber (clas.flut.) fete 12 ani 29. 100 m Spate băieţi 13 ani
26. 400 m Liber (clas.flut.) fete 11 ani 30. 100 m Spate băieţi 12 ani
27. 100 m Bras băieţi 13 ani 31. 400 m Liber (clas.craul) fete 11 ani
28. 100 m Bras băieţi 12 ani 32. 400 m Liber (clas.craul) fete 12 ani
OBs.: in 1908, cand s-a fondat FINA probele de concurs erau, majoritatea de 400m, pe atunci se stia doar ds. Craul si Bras..., apoi au aparut cele de Spate si Fluture; deci suntem cu un secol mai tarziu... sau mai devreme....???

CAMPIONATUL NAŢIONAL DE SEMIFOND AL JUNIORILOR

( Bazin acoperit 50m - iarna)
PARTICIPANŢI: juniori I (f.15-16 ani + b.17-18 ani) şi juniori II (f.13-14 ani şi b.14-15-16 ani) legitimaţi în secţiile de înot.
CONDIŢII TEHNICE: concursul se desfăşoară după sistemul seriilor eliminatorii şi finale, finala B (a II-a) fiind rezervată NUMAI JUNIORILOR II. Probele de 800 m. şi 1500 m. se vor desfăşura contracronometru cu seriile slabe dimineaţa şi seria tare dupa-amiaza.
CLASAMENTE: individuale şi pe sexe.
TITLURI ŞI PREMII: câştigătorii individuali vor primi titlul de CAMPION NAŢIONAL DE JUNIORI la SEMIFOND, medalie şi diplomă. Locurile II şi III în probele individuale şi în cele de ştafete vor primi medalii şi diplome.
PROBELE COMPETIŢIEI:
400m.- 800m.-1500m. Liber; Ştafetă 4x200m.Liber;
400m. Spate; 400m. Bras; 400m. Fluture; 200m.- 400m. Mixt;
Ştafetă 4x200m.Mixt (câte un 200m. în fiecare procedeu tehnic : Sp.,Br.,Fl.,Cr.)
PROGRAMUL CONCURSULUI:
ZIUA I-a
REUNIUNEA I-a, ora 10.00 REUNIUNEA II-a, ora 17.00
1. 400 m Liber masculin Finalele probelor 1 – 6
2. 400 m Liber feminin
3. 400 m Mixt masculin
4. 400 m Mixt feminin
5. 400 m Spate masculin
6. 400 m Spate feminin
ZIUA II-a
REUNIUNEA III-a, ora 10.00 REUNIUNEA IV-a, ora 17.00
7. 400 m Fluture feminin Finalele probelor 7 – 8
8. 400 m Fluture masculin 9. 800 m Liber feminin – seria tare
9. 800 m Liber feminin – serii slabe 10. 800 m Liber masculin – seria tare
10. 800 m Liber masculin – serii slabe
ZIUA III-a
REUNIUNEA V-a, ora 10.00 REUNIUNEA VI-a, ora 17.00
11. 400 m Bras masculin Finalele probelor 11 – 14
12. 400 m Bras feminin
13. 4x200 m Liber masculin
14. 4x200 m Liber feminin
ZIUA IV-a
REUNIUNEA VII-a, ora 10.00 REUNIUNEA VIII-a, ora 17.00
15. 200 m Mixt feminin Finalele probelor 15 – 16
16. 200 m Mixt masculin 17. 1500 m Liber feminin – seria tare
17. 1500 m Liber feminin – serii slabe 18. 1500 m Liber masculin – seria tare
18. 1500 m Liber masculin – serii slabe Finalele probelor 19 – 20
19. 4x200 m Mixt feminin
20. 4x200 m Mixt masculin
COLEGIUL CENTRAL AL ANTRENORILOR
ANTRENOR FEDERAL
Prof. Octavian TILEAGĂ
Bucureşti, 17 Iunie 2010
Parerea mea este ca mai bine se anunta data concursului, vine cine poate si cine vrea, sau inoata cine poate si ce vrea... asa mai puteti conta pe o oarecare adeziune pentru practicarea libera si nesilita de nimeni a inotului in anul 2010...samd; gandirea Colegiului este 'hai sa ne facem ca facem,' si nu are nimic in comun cu aspiratiile inotatorilor -'dragoste cu sila' asta vreti... asta veti avea !
BL 8.3 - Regulamentele FINA privind COSTUMELE DE BAIE pentru competitie
Începand cu data de 01 Ianuarie 2010 a intrat in vigoare noul regulament privind omologarea si utilizarea costumelor de baie in competitii. Noutatile cele mai importante se adreseaza MODELULUI si CROIELII costumelor de baie:
F I N A:
De la 1 ianuarie 2010:
- Costume de baie pentru BARBATI - nu vor trece peste zona ombilicala,
nici mai jos de genunchi,
- Costumele de baie pentru FEMEI - nu vor acoperi gâtul, nu vor trece peste
umăr, şi nici nu vor trece mai jos de genunchi.
- TOATE costume de baie trebuie să fie realizate din materiale textile.

............. dar daca va intereseaza cum se inoata 'perfect', iata-l pe japonezul Riosuke la 200 m Spate - click aici

sau, iata si - aici


No comments: