Tuesday, August 5, 2014

RETRO

Asa am aflat ca 'inotul din Bacau' a renascut a doua oara; prima data in 1987, antrenor coordonator numit de FRN, am organizat activitatea de la zero - cel mai important element care l-am facut cu ei, element mai putin obisnuit, a fost organizara unui concurs cu o singura proba: 100x 50 m picioare cu pluta, deci fiecare din cei 6 antrenori au adus in bazin cate 100 de copii si totul a pornit de la acesti 600 de incepatori. La scurt timp 3-4 ani, au inceput primele rezultate de nivel international

Acum aflu ca la Bacau, iar a inceput inotul si asta ma bucura... mai putin faptul ca 's-a uitat' depre inaintasi...., dece oare ?

 ======================

Bacău: Aşi în bazin după ce s-au iniţiat în lighean

Copiii din lotul de nataţie al Bacăului au învăţat să respire corect după o metodă inedită aplicată de antrenoare


Lotul de înot al Bacăului se pregăteşte acum pentru Campionatul Naţional
Pentru că bazinul de înot din oraş a fost închis vreme de trei ani, antrenoarea micuţilor i-a deprins „pe uscat“ cu secretele sportului într-un timp record. 
S-au iniţiat la lighean şi acum au ajuns campioni la înot. Aceasta este incredibila poveste a celor 16 copii din Bacău care formează lotul de nataţie condus de profesoara Sanda Ştefănescu.

Eu i-am luat din clasa I cu dorinţa de a scoate sportivi adevăraţi din ei. Mi-a fost destul de greu să aleg dintre cei mici. Dar şi mai greu a fost să fac antrenamente cu ei pentru că bazinul de înot a stat închis timp de trei ani“, ne spune antrenoarea. Pentru a nu pierde timpul, Sanda Ştefănescu a început să facă pregătire fizică cu elevii.

Au ajuns la performanţă de două ori mai repede

Am adus câteva castroane de acasă, le-am umplut cu apă şi i-am învăţat pe copii cum să respire corect. Ei au perceput acest lucru ca pe o joacă şi s-au adaptat foarte rapid“, spune Ştefănescu. Astfel, într-un timp record, elevii s-au acomodat cu apa, iar atunci când s-a deschis bazinul s-au simţit în elementul lor. „Încă îmi amintesc de perioada când respiram în lighean. Ne-am distrat foarte tare atunci“, povesteşte unul dintre înotători. Pentru că în mod normal perioada de iniţiere în tainele înotului pentru un copil este de minim trei ani, ca urmare a metodei inedite de respiraţie la castron, înotătorii băcăuani au trecut de această fază într-un an şi jumătate.

În urmă cu două săptămâni, sportivii de-o şchioapă au intrat şi în focul competiţiei, prima din viaţa lor. „A fost un concurs pe Moldova şi au participat sportivi din Neamţ, Suceava şi Bacău. Sunt foarte mulţumită de rezultate. La categoria zece ani am luat toate premiile“, spune mândră Sanda Ştefănescu.

Şi părinţii micuţilor înotători sunt încântaţi de rezultate. „Fiica mea are şapte ani şi a urcat pe podium, deşi cei din grupa ei erau mai mari cu aproape trei ani. Asta înseamnă performanţă!“, este de părere Adrian Zaharia, unul dintre părinţi.
Proba de foc pentru copii este Campionatul Naţional de Nataţie, care are loc la sfârşitul acestei luni. „Mă voi bucura dacă ne vom califica în primii opt. De la anul vom vorbi de medalii
“, concluzionează Ştefănescu.

No comments: