Tuesday, July 17, 2012

"Campionii dopingului" / 03

Titlul acestui material incepe sa faca valuri 


Am emailuri primite de la antrenori care pun marturie, afirmatiile unor 'breslasi' [citeste asa "n-ai carte / n-ai parte"] care conduc la o mare confuzie.


Unii, in "goana dupa aur", au crezut ca indicatile doctorului, sunt din suita 'doping' si au adminstrat 'ingrasamintele', asa cum dai o aspirina cuiva....., evident, asteptand sa vina 'miracolul'; de cele mai multe ori, acesta nu a venit !


"Dopingul" doctorului nu era doping ci erau substante, care sub atenta supraveghere a medicului sportiv interveneau in procesele biologice legate de efort [sustinere / refacere]


Eu l-am indemnat pe dl. dr. I.Dragan sa faca o instruire a ceea ce insemana dopingul punctual; am argumentat ca 'decat sa lasam la dispozitia oricarui neintruit mirajul ca luand hapuri va inota mai bine - mai bine sa-i instruim sa stie cum s-o faca, ocazie cu care li se putea arata adevaratele pericole legate de dopaj'.....


Doctorul nu a vrut, dar a realizat aceste doua panouri destinate uzului celor avizati + 'sub atenta supraveghere a medicului' si cu asta a terminat campania de instruire si educare a antrenorilor, a parintilor ds. activitatile de dopaj. 


Iata cele doua ipostaze ale efortului privite prin prisma 'sustinerii' si 'refacerii'. 


Este un document autentic si de mare valoare fiind conceput de Medical Committe - com. anti-doping, al FINA in anii '
80-90: Presedinte - Dr. Ioan Dragan [ D-zeu sa-l odihneasca...!]


Dar 'mizeria umana' nu s-a oprit... au fost si mai sunt inca [din pacate] oameni care aplica experienta lor empirica in materie de doping iar rezultatele incep sa apara [ este adevarat, cel mai vizibil, tarziu,  dupa ce victima trece in viata civila, iesind din piscina de concurs].


iata-le:



Selectia acestor substante se face impreuna cu medicul sportiv (a), in timp de ani sau sute de antrenamente...(b) , cu experimente [reusite /nereusite](c) si cu o grija fireasca fata de sportiv(d).


Dar administrarea acestora nu se poate considera doping; la FINA exista o lista cu substante dopante interzise... iar din lista docotrului, nicio substanta nu se afla la acest 'index'; este posibil, ca unii dintre antrenorii nostri, chiar cei cu rezultate de notorietate, sa fi facut aceasta greseala de a asocia administrarea de sustinatoare ca fiind doping; le plang de mila si inca odata zicala 'n-ai carte / n-ai parte' isi face simtita prezenta si intelesul ei prevenitor.

1 comment:

Anonymous said...

Magnificent goods from you, man. I've understand your stuff previous to and you're just too excellent.

I really like what you've acquired here, really like what you are stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still care for to keep it sensible. I can not wait to read far more from you. This is really a wonderful website.
Here is my weblog - fitness equipment