....... dupa ce celebrul sau elev, Alexandru the Great a murit..., Aristotel a fost alungat din Athena de cei care fusesera asupriti de macedonieni....; dupa urma lui nu au ramas opere autentice ci compilatii scrise din amintirile puternice lasate ce celebrul filozof si profesor autentic al unuia dintre cei mai de seama 'leaderi' ai antikitatii - Alexandru, fiul lui Filip.
Multe speculatii se pot face din acesta stare precara de lucruri [ arderea tututor lucrarilor lui Aristotel..., pare adevarat, nu numai ceva din vremile ns....] ceva a ramas si poate fi recunoscut in majoritatea manualelor de pedagogie, de philozofie, de didactica:
" profesoru' [recte, la noi, antrenorul...] nu trebuie sa fie un bun 'povestitor'.... ci trebuie mereu sa demosntreze [ si asta insemana mereu - sa experimenteze...] sie-si si elevilor sai adevarul spuselor sale....!!!!
.......revenind la 'oile noastre'...,
Eu cred ca asta am cam facut mereu, pot spune ca nici o lectie nu a fost facuta 'dupa plan' ci dupa 'elev' sau dupa 'starea empatica a elevului, a grupei'.
in cca 50 de ani am facut zeci de mii de 'experimente' - toate in cautarea 'algoritmului optim' care sa poata rezolva eficient sarcina lectiei sau a unei parti din ea [de ex. tehnica corecta / vezi 'formula BEST] .., unele foarte reusite:
iata, am in preajma un tanar antrenor, are cativa elevi meritosi, si printre ei, o 'perla', o fata de 13 ani care inoata bine si are viitor....; mereu am fost entuziasmat de perspectivele ei... dar intr-o zi, am catadicsit s-o intreb : your last best degre, please ?... si ea mi-a raspuns = 100 m fly in 1.13....; am crezut ca lesin... pai, acum 40 de ani, eu aveam o 'vedeta' care la 12 ani inota 1.11 la 100 m fluture [arunci era norma de Maestru al sportului...] ... am stat si m-am gandit, poate eu ma pripesc... dar dupa un timp am concluzionat - 'ceva-i putred in Dk...' !
Nu este nevoie de prea multe 'povesti'.. este nevoie, mereu sa ai puterea sa demosntrezi ca ceea ce iese din gura ta este cea mai potrivita indicatie pentru momentul respectiv, moment care face parte din OP-ul [obiectivul de perfeormata stabilit !]
Multe lucruri importante au fost expuse umanitatii, noua, cu mii de ani inainte..; ceva nu-i in regula cu 'noi'....: mereu nu bagam la cap ce spun batranii... si asta ne costa si azi, ne-a costat si in trecut si, probabil, ne va costa si in viitor....; cred ca avem nevoie de 'extraterestri'... dar daca si ei sunt la fel, ce ne vom face...?????
Vai noua !
============
Wikipedia / Aristotel (n. 384 b. Hr. - d.322 b.Hr.) a fost unul din cei mai importanți filosofi ai lumii, clasic al filosofiei universale, spirit enciclopedic. Deși Platon a pus bazele filosofiei, Aristotel este cel care a tras concluziile necesare din filosofia acestuia și a dezvoltat-o, putîndu-se cu siguranță afirma că Aristotel este întemeietorul științei politice ca știință de sine stătătoare. A întemeiat și sistematizat domenii filosofice ca Metafizica, Logica formală, Retorica, Etica, s.a.
Pacea impusă de Macedonia cetăților grecești i-a dat prilejul să revină la Athena unde a înființat propria lui școală – 'Liceul', școală ce va rivaliza cu Academia mentorului . Va preda aici timp de treisprezece ani și își va continua neobosit cercetările. În 323 b.Hr., odată cu moartea lui Alexandru, la Athena a răbufnit vechea dușmănie față de macedoneni cartile fiindu-i arse. Aristotel s-a refugiat la Chalkis, Asia Minor, unde a murit un an mai târziu.
Copii după manuscrise au fost păstrate în bibliotecile arabe; gânditorii arabi l-au readus pe Aristotel în Europa în sec. XII – XIII. Cel mai important concept pentru noi, pt. zilele noastre, este cel ds. Stat = "scopul său este fericirea, dobândită ca stare ce însoțește practicarea virtuților; statul condus de omul cel mai virtuos este monarhia (poate degenera în tiranie). Alte forme de guvernământ sunt aristocrația (poate degenera în oligarhie), republica (poate degenera în demagogie – guvernarea celor inculți).""
No comments:
Post a Comment