Sunday, September 4, 2011

‘’Diferenta...negativa’’

009

iata un articol conceput acum 2 ani.... ; l-am recitit si nu am nimic de modificat - tot ce-am relatat atunci ramane perfect valabil si dupa CM Shanghai 2011 !

‘’Diferenta...negativa’’

CM Roma s-au incheiat....

Rezultatele, colectia de recorduri, chiar si numarul celor care au inotat sub valoarea unui record – dar s-au clasat pe locul al 2-lea..., toate aceste fapte ne indica ca ‘performanta’ la inot creste in mod spectaculos.


O prima explicatie este de ordin ‘tehnologic’ – costumele care ajuta alunecarea corpului ; soarta lor va fi mult disputata si eu nu cred ca ‘ele’ vor disparea fiind vb. de multe, multe sute de milioane de dolari in joc dar exista sansa ‘compromisului’: concursuri ‘ecologice’ (banuiti, stiti ce insemana) / concursuri ‘tehnologice’ (evident ati inteles la ce ma refer).

Acum FINA are o problema chiar.... la o suta de ani de la infiintare apare o posibila eventualitate a scindarii, nedorite.// nr: in 2011 inca nu s-o rezolvat omologarea recordurilor noi versus recordurile 'superman', atat.

O alta explicatie a acestui progres spectaculos, provine indubitatbil din ‘alimentatia’ in efort a organismului (sustinerea/refacerea); aici stiinta a avansat atat de mult si chiar ‘in secret’ incat nu putem decat ‘a ne ruga la Cel de Sus’ sa nu se produca manifestari nedorite ireversibile, in timp, samd (despre doping nu vorbesc ‘in casa necuratului’.... no commmmmmmment !)

Infine, o a treia explicatie vine din partea ’muncii propriu-zise’, adica, a faptului ca ‘modelul MP’/ sa ai 8 medalii de aur la o singura editie JO nu este ceva de neobservat/ s-a impus si a trezit energii nebanuite la ceilalti sportivi si, mai ales, antrenori. Ii datoram omagii atat lui MP dar, in egala masura si antrenorului sau - Bob Bowman.

Dar in spatele acestui ‘model’, usor de remarcat, este o alta realitate metodica ea se numeste - –‘diferenta negativa’!

Fiecare sportiv, mai incepator, mai avansat, simte, concurand, cum apare si oboseala; si de cele mai multe ori ‘ea’ invinge si diminueaza limitele, aspiratiile puse in joc.

Prin anii ’80 a inceput sa se remarce la inotatorii din ex-DDR si chiar la altii ( dar in cazuri destul de izolate...), deci, a inceput sa se remarce ca multi 'campioni surpriza' ajungeau sa ia titlul inotand a 2-a parte a cursei mai tare decat prima / sau in orice caz egal sau la proximitatea aceasteia.

Diferenta negativa a fost si elementul tactico-metodic aplicat cu succes de niste braileni ....- Laura Sachelarie (fosta eleva a lui Puiu Ionescu,... de la care ea a invatat multe) cu renumita + prea repede uitata ns. campioana olimpica (dubla campioanan olimpica.!!!) Diana Mocanu. Ea a sfarmat suprematia germana si americana cu armele lor, Diana a inotat de ridica tribunele in picioare (expresia apartine Doinei Sava...!) si la 100m si la 200m spate....,

......... vai cat ‘aur’ a adus fatuca asta noua si cum ’l-am risipit’ ..., vai noua!.

Iata ca in ultimii ani MP pare sa aibe in conduita sa de intrecere, o predilectie pentru aceasta ‘diferenta negativa’; adica, este cam suficient ca ‘el’ sa fie prezent la start ...si mai mult ca sigur, nu va fi printre primii la intermediare... dar ‘miraculos’ apare ‘ceva’ de parca ‘il scoala din somn’ si ajunge primul.

Pana la urma nu este nimic ‘miraculos’ ..., este ‘stiinta inotului’ aplicata la cel mai fidel biotip de top al inotului; atat pe plan bio-functional (supra-sprint in efort maxim) + pe plan bio-motric (tehnica de o corectitudine si eficienta remarcabila, perfecta) + pe plan moral-volitiv (cand un introvertit ca el, ‘isi iese din pepeni’ si ‘rupe’ tot ce intalneste).

Ceea ce m-a impresionat cel mai mult la aceste ultime CM Roma 2009 este faptul ca termenul ‘diferenta negativa’ a fost cautat si aplicat, in massa; deci metodica, stiinta pregatirii pentru marea performanta a inaintat atat pe plan calitativ (rezultate remarcabile) cat si pe plan cantitativ (multi, foarte multi buni inotatori)....,

Uf, ... am ajuns si la cea mai trista evocare – daca Camelia impartea acea cursa de 800 in doua jumatati, la care cea de-a doua sa fi fost abordata cu aceasta maniera a ‘diferentei negative’... avem minimum inca o medalie, chiar una de argint ...;. n-a fost sa fie si eu ii inteleg dezamagirea... dar asa-i in sport...’ ca sa castigi... inveti sa si piezi’..

poate ca aceasta ‘zicala sportiva’ ii va fi necesara in munca care urmeaza, ca antrenor..., ca ‘sef ’ in federatie..., ca activist sportiv care merita toate laudele si onorurile ns.

Iti multumesc Cami pentru tot ce ai facut pentru Tricolorul nostru....! iNCEARCA.... SE MERITA !

de ultima ora., in presa ns., a aparut un reportaj ds. Camelia si cadoul tatalui ei - un Hotel plutitor....;

sfatul meu - Cami, nu lasa sa treaca pe planul a doilea cei 12 ani petrecuti in sport,

experienta ta trebuie valorificata optim pentru cei care te-au sustinut si pt cei la care te gandeai cand faceai sprintul final....

================ 4 09 2011

Camelia nu poate, nu trebuie sa se retraga din viata sportiva !!!

- Federatia, Com.Olimpic Roman trebuie s-o 'angajeze' pe mai departe,

Aveti inca multe de invatat de la aceasta super-campioana a noastra.

Nu irositi 'aurul' asta 'sacru' asa cum nu trebuie irosit nici aurul adevarat......

Din acest apel la demnitate nu este exclusa nici Diana si cei care au promovat-o

si nici alte nume sonore in natatia ns.

Este cazul sa va uniti de-adevratelea.......

No comments: