Monday, March 7, 2011

Exista 'handlyman' si la inot...?



Inotul - afara de a fi invatat, perfectionat... pana la maiestrie,mai are nevoie, uneori, de a fi 'reparat'..., englezul le spune la astia 'buni la toate' = 'handyman'.....

Traducere din Română în Engleză by Google translate

There 'Handyman' and swimming ...?
Swimming - off to be learned, perfected ... to mastery, needs sometimes to be 'repaired'..., the Englishmans telling the guys 'good at all' = 'Handyman'.....


Ds. aceasta activitate, ds. menirea ei, mi-am dat seama, ciudat+destul de tarziu..., cand niste Triatlonisti (alergare, ciclism, inot) m-au rugat 'sa ma uit putin la ei'.

Dupa ce ochiul meu a fost obisnuit cu 'finesuri' de inotatori , unii mai buni ca altii..., triatlonistii mi s-au arata ca niste...'perfect neajutorati': deci ei stiau sa inoate, dar doar 1-2 au facut lucrul asta cu un instructor si, mai ales, de mult, in frageda copilarie.

Este remarcabila ardoarea cu care acesti 'civili' [in ale inotului] doresc sa se perfectioneze - inotul lor fiind evident cel mai deficitar dintre cele 3 ramuri ale Triatlonului. Asta fiind un punct castigat - ardoarea iar acum ds. un punct 'pierdut': cei care fac alergari sau ciclism, sau ambele, volens/nolens..., au membrele inferioare mai grele, urmare fireasca a lucrului specific.

Acesta este punctul lor slab: in apa, atarna , plutesc mai greu si o parte din efort , teoretic, va fi dirijat spre partea de 'plutire' in detrimentul partii de 'inaintare' - deci per total = performante mai slabe.

Asta, totusi, nu ar trebui sa descurajeze pe acesti entuziasti deaorece, cu cca 3-4 decenii inainte, la inot sportiv, am avut un campion/ recordmen mondial la 1500 liber, care inota numai, sau, mai ales cu bratele [George Breen, USA] si deci 'se poate'......

Triatlonistii 'mei' sunt constienti de acest presupus handicap si aici apare acest 'om bun la toate / handyman', adica 'eu', antrenorul de inot.

Scriu acest material, mai ales, pentru cei care nu au putut veni la prima lectie....pentru ca nu au fost toti , incerc sa scriu ce-am facut, ce le-am vorbit... lor la prima lectie / aviz amatorilor.....

Pe uscat:
a/ le-am spus ca normal ar trebui sa facem ceva miscari de incalzire cu scopul de a dezvolta mai mult mobilitate, mai ales la umeri.

b/ le-am expus regula de aur a inotului sub forma glumeatza a expresiei 'tragi un kil de aer > sufli un kil de aer'... in sensul ca, chiar pe uscat fiind, daca nu respecti regula asta, dupa cateva respiratii, deja apare disconfortul respirator, culmea, fara sa fi facut efort.., dar mi-te in apa.

Retineti - "respiratia are 2 faze: 'inspirul' [care-i ceva usor de facut, este reflex si instinctual...] si 'expirul', asta este ceva care trebuie controlat prin gandire, repetat pana la automatizare si, mai ales, in conditii de efort, oboseala..

c/ le-am mai spus, in treacat, ca eficienta optima la inaintare este 'sa inoti cat mai repede posibil dar cu miscari cat mai putine' [ vezi conceptul BEST...] si asta nu se obtine asa, deoadata, ci se antreneaza ducand la un simt aparte al felului de a inainta etc. finalul va fi = o tehnica corecta, indiferent de valoarea performantei ca la concurs !

In apa:

1. I-am lasat sa inoate, spunandu-le 'faceti cateva bazine asa cum stiti voi' + 'uitati ca sunt aici'....

2. I-am adunat la marginea bazinului si i-am invatat sa faca 'scufundari verticale' / asa le-am testat capacitatea de a pluti la vericala, fara nici o alta miscare; majoritatea, totusi, au plutit destul de bine

3. am trecut la primele exercitii din 'scoala inotului', adica:
- invatarea pozitiei de 'start din apa'
- impingerea in pluta ventrala, apnee
- idem, dar la sfarsit cu intoarcere in pluta dorsala
- idem, dupa impingere cu miscari de picioare [ventral, dorsal]
- idem, si cu miscari de brate, in apnee [ la inceput doar 4 cicluri /....metri]
- idem, dar cu lansare din stand asezat pe marginea bazinului, plonjonul in apa

Considerand ca pentru prima lectie le-am dat destul de lucru....., am incheiat cu invitatia de a inota cateva lungimi, gandindu-se la cele auzite sau exersate inainte.

Obs.: 'tritonii' astia, au terminat lectia veseli, chiar optimisti si prevand ca obsesia ca 'nu inoata bine' se va estompa; evident nu vom scoate campioni la inot dar vom exersa inotul in conditiile stiute (centrul de greutate mai sus si consecinta...'atanarea','tararea' picioarelor)

[vom continua 'confidentele' pe masura avansarii in practica....]

No comments: