Thursday, April 7, 2011

Avem absoluta nevoie de un ‘Recensamant sportiv’.....




Avem absoluta nevoie de un ‘Recensamant sportiv’.....

Am folosit ghilimelele deaorece un asemenea recensamant a existat, inainte de ’89; era numit ‘Evaluarea potentialului bio-motric al elevilor’, apartinea centrului de cercetari al EFS, condus, pe rand, de prof. Rodica Siclovan, Dr. Ped. Nicu Alexe, Cerc. Pierre de Hillerin iar din ‘staful’ acestui elevat institut al sportului, mai faceau parte multe nume prodigioase pt desvoltarea EFS-ului in Romania [ Mazilu, Focseneanu, Shor si multi altii pe care nu-i mai amintesc din motive de echilibru al materialului de fata].

translate by 'Google':

I used quotes because there was such a census, before '89, was called 'bio-motor assessment of students' potential', belonged to the EFS Research Center, led alternately by Rodica Siclovan Prof. Dr. Ped. Nicu Alexe, Cerc. Pierre Hillerin and the 'staff,' the lofty institute of sport, more were part of many names for desvoltarea EFS's prodigious in Romania [Mazilu, Focseneanu, Shor and many others that no longer remember the reasons for material balance front].

Cercetarea lansata de Mazilu, Focseneanu s.a., viza inregistrarea, odata la 5 ani, a asa numitului ‘potential biomotric’ al tinerei generatii.

In timp s-a constatat, cu ingrijoarare si chiar jena ca indicatorii acestui general ‘potential bio-motric’ SCAD de fiecare data, iar cifrele alarmante, au determinat regimul acelor ani sa cam renunte la acest ‘recensamant’; initiatorii lui, au fost, treptat, ‘trasi pe dreapta’ iar odata cu ’89, cercetarea, cu regret o scriu - chiar a disparut din vederilor noastre, ale tuturora.....!!!!!

In conditiile actuale , cand EDUCATIA si unul din mijloacele ei [invatamantul] sunt in plina framantare, mai ales pe probleme discutabile [ vezi salariul, vezi ‘prestatia’, vezi organizarea = educatia tinerei generatii...] un recensamant EFS ar pica exact ‘la tzanc’ sau ‘ ca nuca in perete’....?! Dece ....?

Deoarece, este mai mult ca sigur ca daca pana in ’89 curba potentialului bio-motric era in scadere jenanta...., mai mult ca sigur AZI aceasta curba o pot intui ca fiind mult mai jos, daca nu – chiar in ‘cadere libera’.

Putem sa nu facem acest RECENSAMANT..... si asa scapam de o bataie de cap penibila... dar, oare este bine sa renuntam ?

Cei care doresc sa ridice ‘din cenusa’ acesti tineri, viitorul neamului nostru, ar trebui sa ia taurul de coarne si s-o faca !

Recensamantul EFS este o obligatie a celor mai in varsta specialisti din domeniu; ei trebuie cautati si ‘reactivati’ iar eu sunt, absolut sigur, ca profesionalismul acestora se va manifesta, asa cum se manifesta pe vremurile trecute cand, stiind chiar ca munca lor are o rezultanta intolerabila pentru regimul comunist, munceau si aveau curajul asumarii raspunderilor acelui ‘recensamant’.

Apelul meu, asa cum a fost si cel legat de ‘Gala Palestrika’ are toate sansele de a ramane fara rezultat si stau si ma intreb ‘oare dece’...? Atata dezbinare a fost sadita, cu ardoare, intre noi, ca iata, nu mai putem face nimic..., pacat !

Dar poate ma insel.......; tare mi-as dori acest lucru !

Un proiect 'bine' uitat.......


Proiect, Proiect, Proiect, Proiect, Proiect,

"Gala premiilor Palestrika"

Scrisoare deschisă adresată tuturor instituţiilor de EFS din România

SPEFSR iniţiază un nou program destinat dezvoltării profesionale a membrilor, profesori, studenti, activisti, simpatizanti, program care îşi propune să sprijine desfăşurarea unor activităţi de educaţie prin EFS la nivel naţional în reţeaua instituţiilor de Stat, sau particulare, diferite ONG-uri.

Dorim să sprijinim sistemul EFS din tara noastra astfel ca in constiinta publica si chiar a celor din breasla sa se revigoreze chemarea catre miscare prin EFS, activitate ecologica anti-sedentarism, activitatea de experiment si cercetare in domeniu, atragerea tineretului si nu num ai in noile ‚palestre’ (sali si terenuri) care sunt izvor de sanatate.

În măsura în care sunteţi interesat, ne-ar face o reală plăcere să vă avem partener în acest demers.

Activităţile de educaţie prin miscare EFS ce vor fi propuse în cadrul acestui program sunt:

educaţia tineretului spre miscare si exercitii fizice in cadrul sistemului national EFS

cluburi, sectii,ateliere de EFS in unitatile scolare din toate categoriile incepand de la varsta prescolara

activitatea profesionala de exceptie in domeniul EFS (in tot sistemul de invatamant EFS si la grupele de masters

lucrari publicate, referate pe teme EFS, cu profesori/consilieri şcolari pe teme legate de programa şcolară

performante sportive legate in mod direct de activitate de educatie fizica din unitatile de invatamant (sportivi, profesori, antrenori)

Considerăm că, mai ales avînd în vedere situaţia actuală a EFS, organizarea coerentă a unui program naţional de educaţie globala prin toate unitatile doritoare din ţară este foarte necesară şi ar fi benefică pentru crearea de noi preocupari si abilitati şi consolidarea legăturii EFS-ului cu comunitatea.

REGULAMENTUL decernarii premiilor Galei Palestrika

Premii de excelenta cu referire la activitaea EFS care a precedat infiintarea premiilor Galei Palestrika (Doamne, Domni)

Premii de recunoastere a meritelor ce deriva din experimente, cercetari in EFS (Doamne, Domni)

Premii de activitatea EFS scolara sub forma activitatilor in grup (Doamne, Domni si elevii implicati in activitate)

Premii individuale pentru eleve/elevi care incadrate de Curricula programei scolare pt EFS, dovedesc aptitudini si reusite de excempie

Premii individuale ale profesorilor care reusesc rezultate de exceptie cu clasa, scoala in care activeaza

Premiile oferite de ANEFS si premiile altor Institute din domeniul EFS

Premii oferite de Centrul de cercetari in domeniul EFS – date statistice teritoriale cu referire la nivelul atins in dezvoltarea bio-motricitatii in masa elevilor, pe grupe de varsta si sex etc.

Premii oferite de INMS – cu referire la starea de sanatate evaluata in urma practicarii sistematice a miscarii in cadrul sistemului EFS din romania

Premii oferite de Guvern si Administratia prezidentiala pentru realizari remarcabile in activitatea de EFSR din scoli, institutii adiacente

Premiul SPEFSR – pentru organizarea de actiuni specifice domeniului de catre cadrele EfS din toata tara

[evident ca aceste premii pot fi extinse, completate, intregite in cursul lucrarilor Comiei de organizare a galei palestrika]

Organizare

Se vor alcatui cate un juriu pentru fioecare categorie de premii

Se va face o mediatizare per-concurs pentru a se cunoaste, in opinia publica, a unor rezultate de exceptie..., astfel ca la DATA stabilita opinia publica sa poata vota prin SMS, vot care va reprezenta 50% din votul comisiei in sine

Materializarea premiilor – cf. unui buget realizat prin sponsorizare sau sustinere directa a unor facilitati de premiere(excursii, tabere, burse)

Termen de desfasurare a Galei Palestrika –

28 dec. 2009 !!!!!!!!