Thursday, June 9, 2011

A venit vara... al doilea reportaj cu directie certa....

sursa > Romania Libera online
Cât de sigure sunt Ştrandurile?
9 Iunie 2011
Locurile de scăldat din Galaţi au ajuns pericol public

Sezonul a început la Galaţi cu patru victime. Doi copii au murit înecaţi în Dunăre, iar doi adolescenţi sunt paralizaţi după ce au sărit în ştrandurile din oraş. Deşi Galaţiul este situat la confluenţa a trei mari cursuri de apă, Dunărea, Siretul şi Prutul, nu are zone de agrement estival care să fie atractive şi sigure.

Ca la fiecare început de sezon, gălăţenii fac turul plajelor în speranţa că vor găsi vreo schimbare surprinzătoare, dar cum s-a „investit" doar în revopsirea gardurilor şi pereţilor, peisajul e neschimbat de ani de zile. E adevărat că există şi trei piscine mo­derne, două în zona rezidenţială din nordul oraşului şi una la Pădurea Gârboavele, dar cum intrarea şi consumaţia sunt prea scumpe pentru un simplu salariat, majoritatea gălăţenilor sunt în căutarea plajelor „populare". Există o astfel de plajă la Lacul Brateş, foarte atrăgătoare pe vremuri, când era amenajată cu pietre precum plaja din Eforie Sud, dar care nu prea mai e frecventată după ce Brateşul a devenit apă stătătoare din cauză că a fost eliminată comunicaţia lacului cu Prutul. Plaja de la „Lacul Partidului", actualmente Lacul Vânători, e în administrarea municipalităţii, dar lipsa investiţiilor în modernizări se resimte şi această plajă atrage în special grupurile de amatori de manele, dornici de un grătar pe malul unei gârle. Fostul Bazin Olimpic, ştrandul select al oraşului în urmă cu 20 de ani, e în paragină şi după ce, în sfârşit, s-au găsit bani pentru reabilitare, va fi gata la iarnă. Cum este un bazin descoperit, rămâne o variantă pentru sezonul 2012. Aşa că singura variantă de lucru este Plaja Dunărea, cu cele două bazine cu valuri.

Nostalgia Dunării

Gălăţenii au încă nostalgia plajelor la apă curgătoare, la Dunăre. Existau în anii '70 două astfel de plaje, Plaja „Cocuţa" pe malul tulcean, şi Plaja de la Turnul TV. Primăria a abandonat ideea unor astfel de plaje, pentru că le-ar da edililor prea multe bătăi de cap cu balizarea şi asigurarea salvatorilor. Lipsa investiţiilor, a fondurilor pentru buna administrare a plajelor, asociate cu nesăbuinţa unor gălăţeni, fac victime. Un tânăr de 28 de ani s-a ales cu o fractură a coloanei cervicale ce i-a provocat o paralizie a corpului după ce s-a aruncat cu capul înainte, ca de la trambulină, în „Lacul Partidului". Un tânăr de 17 ani s-a ales cu fracturi ale coloanei cervicale după ce a sărit de la platforma Plajei Dunărea în bazinul care nu fusese încă umplut. „I-am spus să nu sară de la platformă, că bazinul nu e umplut cu totul. Nu a ascultat, a băut o bere şi a sărit direct în cap", spune administratorul plajei, Dorin Secuianu. „În urmă cu două săptămâni, doi copii au murit la «piciorul podului», unde Dunărea face «un prag» de 15 metri adâncime la doar câţiva metri de mal", spune căpitanul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

Proiect ratat

În urmă cu câţiva ani, a făcut furori la Galaţi anunţarea Pro­iectului Marina, în cadrul căruia, în parteneriatul public-privat dintre municipalitate şi o firmă israeliană, urma să fie construit în zona Plajei Dunărea un complex de agrement ce cuprindea, pe lângă blocuri de locuinţe şi centre de afaceri, un port de ambarcaţiuni, un patinoar, bazine de înot, amfiteatru în aer liber, săli de sport, piste pentru role, arteziene, spaţii verzi, punctul cel mai atractiv fiind construirea unui „Aqua Magic Park". Proiectul a căzut iar terenurile din zona respectivă sunt împărţite clientelei politice.

No comments: